Ce riști dacă vorbești excesiv la telefonul mobil

2615

Conversaţiile lungi și frecvente la telefonul mobil pot crește îngrijorător pericolul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer la creier, avertizează experţii de la Universitatea din Bordeaux.

Potrivit rezultatelor, indivizii care vorbesc peste 15 ore lunar la telefonul mobil pe o perioadă de aproximativ 5 ani, își dublează sau chiar triplează riscul de dezvoltare a două tipuri de tumori cerebrale: gliomul și meningiomul, informează AFP. De asemenea, experţii au observat că tumorile au fost localizate în regiunea cerebrală opusă urechii folosite în cadrul conversaţiei telefonice. Acest amănunt contrazice concluziile studiilor anterioare care arătau că formele de cancer se dezvoltă pe aceeași parte cu urechea utilizată.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, au fost analizate datele a 253 de cazuri de gliom și 194 de cazuri de meningiom, colectate în perioada 2004-2006 pe teritoriul Franţei. De asemenea, pentru comparaţie, au fost incluse și informaţiile a circa 900 de participanţi sănătoși.

„Aceste date adiţionale sprijină descoperirile anterioare legate de o posibilă asociere între folosirea excesivă a telefonului mobil și tumorile cerebrale”, notează experţii în studiul publicat în jurnalul Occupational & Enviormental Medicine. Cu toate acestea, unul dintre autorii studiului, Isabelle Baladi, precizează că „rezultatele trebuie confirmate”.

De asemenea, specialiștii iau în considerare și schimbările produse în urma dezvoltării continue și rapide a tehnologiei mobile, „care a condus la o creștere considerabilă a utilizării telefoanelor mobile și o descreștere paralelă a intensităţii undelor radio emise de telefoane”, citează AFP. Acest lucru îngreunează procesul de stabilire a gradului de risc cauzat de utilizarea telefoanelor mobile.

Anterior, câmpurile de radiofrecvenţă emise de telefoanele mobile au fost clasificate drept un „posibil carcinogen pentru oameni” de către Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC).

Există însă și studii care contrazic ipoteza potrivit căreia utilizarea telefonului mobil ar putea conduce la dezvoltarea tumorilor cerebrale. Un exemplu în acest sens îl oferă concluziile unei cercetări efectuate de experţii de la Institutul Karolinska. „Nu am observat o creștere a riscului de gliom și meningiom asociat utilizării telefonului mobil, indiferent de histologia tumorii, de tipul de telefon sau de durata de utilizare”, scriu autorii în American Journal of Epidemiology.