Holocaustul, realitate sau minciună? (video)

1136

A fost sau n-a fost Holocaust? Și dacă da, nu cumva proporţiile lui sunt exagerate? Acestea sunt întrebările pe care și le pune un sfert din populaţia lumii. Asta în condiţiile în care mai mult de o treime nici măcar nu știe că a existat Holocaustul. Ce spun toate aceste statistici, de fapt?

La 70 de ani distanţă de eliberarea din lagărele de concentrare, părerea despre evrei devine similară cu cea de dinainte de 1940. Noul raport publicat săptămâna aceasta  a reprezentat un motiv de uimire pentru cei care credeau că Holocaustul este un eveniment cunoscut la nivel mondial sau considerau că relatările istorice referitoare la tragicul eveniment sunt de necontestat.

Holocaust: există mulţi oameni care nu au auzit de el

Se pare însă că 35% din populaţia lumii nici măcar nu a auzit de exterminarea evreilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.  Cei care cred că relatările despre Holocaust sunt veridice nu depășesc o treime din totalul populaţiei. În Orientul Mijlociu și în partea de nord a Africii, de exemplu, doar 8% din populaţie a auzit sau crede că relatările despre Holocaust sunt veridice.

Dintre cei care au auzit de Holocaust, sunt puţini cei care cred că nu a existat deloc o formă de opresiune a evreilor. Obiecţiile majorităţii se îndreaptă către numărul pretins al evreilor uciși, considerat mult prea mare, sau către exploatarea Holocaustului azi ca o formă de manipulare politică și economică din partea evreilor. În Europa de Est, 53% dintre cei intervievaţi cred că evreii au o putere mult prea mare în domeniul afacerilor.

Discursul de negare a Holocaustului a fost susţinut în principal de musulmani și de hinduși. De-a lungul timpului, mai mulţi lideri musulmani au contestat public realitatea Holocaustului așa cum este prezentată acum. Fostul președinte al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, numea Holocaustul o legendă și spunea că evreii au făcut din el o religie, care a devenit mai presus de Dumnezeu.

De oricare parte ar fi adevărul, raportul demonstrează că trecerea timpului lasă oamenii reci. Cu cât amintirea tragediei scade, cu atât empatia faţă de cei care au suferit scade.

Evrei salvaţi de musulmani

Johanna Neumann avea doar 9 ani când a fugit cu familia din Germania nazistă în Albania. În timpul ocupaţiei germane, mai multe familii musulmane i-au ascuns. Era o înţelegere tacită a unor oameni care ajutau oameni. Religia nu conta în faţa suferinţei.

Johanna își amintește cu drag de doamna Pilku, o nemţoaică din Albania căsătorită cu un musulman. Era o susţinătoare devotată a lui Hitler, avea până și un tablou mare cu el în cameră. Dar asta nu a împiedicat-o să mintă soldaţii germani și să îi adăpostească familia.

Citește și: Expunerea la lumina albastră a telefonului ar putea fi responsabilă de leziuni cerebrale și îmbătrânire

„Complexitatea și complicaţiile comportamentului uman sunt lucruri pe care le vedem în fiecare zi”, încearcă să explice Johanna comportamentul doamnei Pilku. În comportamentul doamnei Pilku, s-a făcut însă o ierarhie clară. În faţa suferinţei, compasiunea a devenit mai presus de orice a crezut și a admirat.

A fost sau n-a fost Holocaust? Pentru doamna Pilku și pentru miile de oameni, fie ei creștini sau musulmani, care au adăpostit evrei nu exista dilema unui genocid. Era o realitate. La fel ca efortul lor de a salva.

Foto: A. E.  Samuelson

Niciun articol afișat