Cea mai eficientă armă în lupta împotriva cancerului

66

Omenirea se confruntă în prezent cu un „val" de cancere, iar experţii se așteaptă la o adevărată criză globală, dacă autorităţile nu vor lua măsuri. Un raport întocmit de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC), din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aduce statistici îngrijorătoare, dar și indicaţii cu privire la posibile soluţii care trebuie aplicate de urgenţă.

În anul 2012 au fost înregistrate nu mai puţin de 14 milioane de cazuri noi de cancer, o cifră gata să urce la 19 milioane până în 2025, la 22 de milioane până în 2030 și la 24 de milioane până în 2035. În același interval, decesele provocate anual de boală vor crește de la 8,2 milioane anual, la 13 milioane pe an.

Tot în 2012, la nivel gobal, cea mai frecvent diagnosticată formă de cancer a fost cancerul pulmonar (1,8 milioane de cazuri — 13% din total), cancerul la sân (1,7% – 11,9% din total) și cancerul de colon (1,4 milioane — 9,7%). Cancerul la plămâni rămâne pe primul loc și în privinţa deceselor pe care le-a provocat în 2012 (1,6 milioane — 19,4% din total). La o distanţă destul de mare este cancerul la ficat (0,8 milioane de decese — 9,1% din total) și cancerul la stomac (0,7 milioane — 8,8%).

Ţările în dezvoltare sunt afectate mult mai mult decât cele dezvoltate. Peste 60% dintre toate cazurile de cancer înregistrate la nivel global sunt diagnosticate în Africa, Asia și America Centrală și de Sud. Aceleași regiuni găzduiesc și 70% dintre decesele provocate anual de cancer.

Dacă statisticile se menţin în ritmul actual, unul din cinci bărbaţi și una din șase femei, la nivel mondial, vor dezvolta cancer până vor ajunge la vârsta de 75 de ani. Unul din opt bărbaţi și una din 12 femei vor muri din cauza acestei boli, estimează Reuters.

Jumătate pot fi prevenite

„Cel mai șocant aspect cu privire la predicţiile acestui raport este faptul că (…) aproape jumătate dintre cancerele noi pot fi prevenite", atrage atenţia Jean King, director al Organizaţiei Cancer Research UK, pentru BBC.

Raportul World Cancer Report 2014, al OMS indică principalii factori declanșatori ai cancerului, care ar putea fi preveniţi:   –   fumatul   –   infecţiile   –   alcoolul   –   obezitatea și inactivitatea   –   radiaţiile (atât de la soare, cât și cele în urma scanărilor medicale)   –   poluarea aerului și alţi factori de mediu   –   amânarea nașterii de copii, nașterea a puţini copii și refuzul de a-i alăpta.

Ce se poate face

Nu este rolul IARC să dicteze ce măsuri ar trebui să fie luate, a declarat pentru BBC dr. Bernanrd Stewart, unul dintre autorii raportului. Însă a precizat că, de exemplu, „în privinţa alcoolului, știm cu toţii că are efecte grave, fie că e vorba de accidente sau de violuri", însă despre rolului în dezvoltarea cancerului nu se vorbește „pentru că pur și simplu nu este recunoscut". Stweart e de părere că autorităţile ar trebui să ia în calcul măsuri prin care să facă alcoolul mai puţin disponibil, fie că este vorba de etichetarea, promovarea sau de preţul băuturilor. La fel, spune el, ar trebui să fie și în cazul zahărului, care duce la obezitate, care la rândul ei poate provoca dezvoltarea cancerului.

Profesioniștii pe probleme de sănătate ar trebui să accentueze, atât în ţările dezvoltate, cât și în ţările în dezvoltare, importanţa unei diete sănătoase, a exerciţiului fizic consisten și consecvent și a renunţării la fumat, pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului. Eforturile de vaccinare împotriva hepatitei B, precum și cel împotriva virusului papiloma uman (HPV) ar putea reduce semnificativ incidenţa cancerului, scrie Medical Daily.

Deși studiile privind tratarea cancerului au avansat semnificativ de la an la an, OMS avertizează că tratamentul este, de fapt, a treia verigă în lanţul de luptă împotriva cancerului. „Bătălia globală împotriva cancerului nu va fi câștigată doar prin tratament. E nevoie de măsuri preventive eficiente care să fie adoptate urgent pentru a preveni criza cancerului." A doua verigă ar trebui să fie, potrivit aceleiași surse, diagnosticarea timpurie.

Omul obișnuit nu crede în prevenire

Intersant însă, la nivel individual, oamenii nu par să fie convinși de eficienţa prevenţiei. O statistică a World Cancer Research Fund (WCRF) arată că 49% dintre respondenţi (britanici) nu știu că ceea ce mănâncă le poate crește riscul de cancer. O treime, în schimb, cred că boala este un rezultat al eredităţii. Însă specialiștii WCRF spun că genele nu sunt de vină decât pentru 10% din cazurile de cancer.