Creștere fulminantă a deceselor de cancer de piele, la bărbaţi, în ţările dezvoltate

273

Decesele cauzate de cancerul de piele s-au înmulţit semnificativ în rândul bărbaţilor din ţările dezvoltate, din 1985 până în prezent, în timp ce rata mortalităţii la femei a crescut într-un ritm mai lent sau chiar a scăzut, au anunţat cercetătorii la o conferinţă medicală din Glasgow. În România, rata mortalităţii în rândul femeilor a crescut nesemnificativ în ultimii 30 de ani, scrie The Guardian.

Motivele acestei diferenţe nu sunt încă elucidate, însă cercetătorii au observat deja că bărbaţii „au tendinţa să se protejeze mai puţin de soare” sau să asculte mai puţin avertizările medicale, așa cum declara Dorothy Yang, medic de la spitalul Royal Free, din Londra.

În 8 dintre cele 18 ţări analizate, rata mortalităţii la bărbaţi a crescut în ultimii 30 de ani cu cel puţin 50%. În Irlanda şi în Croaţia aproape s-a dublat. O creştere semnificativă a avut loc şi în Spania şi în Marea Britanie (70%), Olanda (60%), Franţa şi Belgia (50%).

În SUA, care nu a fost inclusă în studiu, rata mortalităţii la bărbaţi a crescut cu 25%, conform statisticilor CDC.

Lipsa protecţiei solare, cel mai mare dușman

Marea majoritate (90%) din cazurile de melanom sunt cauzate de deteriorarea celulelor pielii din cauza expunerii la soare sau la alte surse de radiaţii ultraviolete (UV), cum ar fi solarele, conform Centrului pentru Controlul Bolilor SUA (CDC).

Peste 2.500 de români dezvoltă o formă gravă de cancer de piele în fiecare an, iar jumătate dintre ei îşi pierd viaţa prematur. Estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că incidenţa și mortalitatea cancerului de piele au crescut alarmant în ultimii ani.

„Bolile de piele sunt a patra cauză de dizabilitate la nivel mondial. Printre cele mai întâlnite astfel de afecţiuni sunt carcinoamele cutanate, psoriazisul, verucile, acneea, dermatita atopică și seboreică și micozele pielii. Aproximativ 20% din tipurile de boală ocupă 80% din timpul consultaţiilor. Avem însă 80% diagnostice rare care necesită multă experienţă”, susţine medicul dermatolog Gabriela Dodan.

Atât screeningul, cât şi biopsia de piele sunt necesare pentru a diagnostica corect majoritatea afecţiunilor dermatologice, pentru că în dermatologie există peste 3.000 de diagnostice cu aceleaşi 5 semne clinice, potrivit CSID.

Numărul deceselor din această cauză s-a dublat din 1990 până în prezent, făcând din cancerul de piele o veritabilă problemă de sănătate publică.

Un cancer vindecabil

În ciuda acestor date îngrijorătoare, scrie România Liberă, cancerul de piele are una dintre cele mai mari rate de vindecare dacă este depistat precoce. În România, statisticile sunt îngrijorătoare pentru că rata de supravieţuire a pacienţilor cu cancer de piele este de numai 60% (în cazul cancerelor grave).

Pacienţii români se prezintă la medicul dermatolog în stadii avansate ale bolii, în timp ce în Europa de Vest și în Statele Unite, chiar dacă incidenţa este mai mare, rata de supravieţuire este și ea mult mai mare, datorită programelor de prevenţie prin screening și biopsie de piele. Cei mai mulţi români (90%) nici măcar nu sunt conștienţi de existenţa carcinomului cutanat (cancer de piele), conform unui studiu realizat de Fundaţia Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii, citat de RL.