Cum pot fi evitate 90% din cazurile de cancer

3010

De vină pentru apariţia majorităţii cazurilor de cancer ar fi factori extrinseci, care ţin de stilul de viaţă personal sau de mediu, potrivit unei metaanalize realizate recent de cercetătorii de la Universitatea Stony Brook, care arată că apariţia temutei boli nu este doar un ghinion.

Doar 10 până la 30% din cancere sunt produse de factori intrinseci, care ţin de modul în care funcţionează corpul, sau de mutaţiile genetice, arată concluziile studiului. În schimb, 70 până la 90% din cazurile de cancer sunt cauzate de obiceiuri nesănătoase de viaţă, ce pot fi controlate (de la fumat și consum de alcool, până la expunerea nocivă la razele ultraviolete), și de factori care ţin de mediul înconjurător (precum poluarea din aer).

Ideea studiului a pornit de la o altă cercetare, apărută în jurnalul Science, în ianuarie 2015, care sugera că în cea mai mare parte variaţia riscului de cancer poate fi atribuită ghinionului. Mai exact, acest ghinion înseamnă „mutaţii aleatorii care apar în timpul replicării ADN-ului în celulele stem normale, noncanceroase”, după cum explică autorii cercetării, de la „Johns Hopkins”.

„Mulţi oameni de știinţă au argumentat împotriva «ghinionului», sau a teoriei «mutaţiei aleatorii», privind cancerul, dar nu au oferit o analiză alternativă care să cuantifice contribuţia factorilor de risc externi. Lucrarea noastră oferă o analiză alternativă prin aplicarea a patru abordări analitice distincte”, punctează autorul principal al recentului studiu, dr. Song Wu, asistent universitar la Departamentul de Matematică Aplicată și Statistică din cadrul Universităţii Stony Brook.

Pentru cercetare, experţii au folosit aceleași date din studiul apărut în Science, pentru a analiza legătura dintre factorii de risc de cancer (intrinseci și extrinseci) și diviziunea normală a celulelor stem din ţesuturi. Au analizat apoi matematic studii recente care vizau „amprentele” lăsate de procesele mutagene pe genomul cancerului. Au fost evaluate și informaţiile din programul SEER, care conţine date despre incidenţa cancerului și rata de supravieţuire din SUA. Nu în ultimul rând, a fost utilizat un model computerizat care folosește informaţii despre mutaţiile genetice care apar în cazul cancerului și rata cu care acestea apar pe fondul factorilor intrinseci, pentru evaluarea riscului de apariţie a bolii din cauza modului în care funcţionează corpul uman.

Prof. Kevin McConway, expert în statistică aplicată la Open University, care nu a participat la studiu, consideră că dovezile aduse în cadrul studiului sunt „destul de convingătoare” în ce privește influenţa factorilor extrinseci asupra riscului apariţiei cancerului. „Chiar dacă o persoană este expusă la importanţi factori externi de risc, că nu este cert că aceasta va dezvolta cancer – norocul este întotdeauna implicat. Dar acest studiu demonstrează din nou că trebuie să privim atent dincolo de pura întâmplare și de noroc, pentru a înţelege și a ne proteja de cancer”, a declarat acesta pentru BBC.

De asemenea, dr. Emma Smith, de la Cancer Research UK, punctează puternica influenţă a stilului de viaţă asupra riscului apariţiei bolii, menţionând că, deși eliminarea obiceiurilor nocive și adoptarea unor obiceiuri sănătoase „nu sunt o garanţie împotriva cancerului, acestea reduc simţitor riscul apariţiei bolii”.

Foto: PDPics / Pixabay