Femeile amână vizita la medic din cauza sărăciei

27

Femeile tinere cu venituri mici au tendinţa de a amâna consultul medical de specialitate în cazul detectării unui nodul la sân, spre deosebire de cele care au o situaţie financiară mai bună, susţin experţii americani într-o cercetare publicată în jurnalul de specialitate Cancer.

La studiu au participat aproximativ 600 de femei de până în 40 de ani, diagnosticate cu cancer mamar. Majoritatea participantelor (80%) au descoperit ele însele un nodul canceros la nivelul sânului, 12 procente aflând că suferă de această boală printr-o metodă de diagnostic imagistic, (precum mamografia), iar alte 6% după descoperirea unor anomalii ale sânului în urma unei examinări clinice efectuate de un specialist. Doar 1% dintre participante au aflat că au cancer după ce s-au simţit rău și s-au programat la un consult medical.

Circa 17% dintre participantele care au descoperit un nodul canceros la sân au amânat vizita la medic aproximativ trei luni de la momentul identificării. Cercetătorii au observat că amânarea consultului medical a fost strâns legat de veniturile scăzute ale pacientelor. Aproximativ 22% dintre femeile care au declarat că au o situaţie financiară precară (le rămân foarte puţini bani după achitarea facturilor) au avut tendinţa întârzia să se prezinte la un medic specialist pentru a investiga nodulul, faţă de numai 12% dintre participantele cu o situaţie financiară bună, scrie Reuters.

Totodată, oamenii de știinţă au observat că 12% din femeile care au descoperit anomalii la nivelul sânului au amânat cu cel puţin trei luni procedura de diagnosticare a cancerului, după efectuarea unei vizite la medic. Acest fenomen nu a fost asociat cu o situaţie financiară precară.

În anumite cazuri, cele trei luni în care pacientele amână vizita la medic și diagnosticarea se pot dovedi a fi vitale, a declarat pentru Reuters unul dintre autorii studiului, dr. Ann H. Partridge, directorul Programului dedicat Femeilor Tinere care suferă de Cancer la Sân, din cadrul Institutului pentru Cancer Dana-Faber.

Theresa Keegan, cercetător la Institutul pentru Prevenirea Cancerului din California, este de părere că „depistarea precoce este cel mai important factor determinant al rezultatului în cazul femeilor tinere cu cancer la sân".

Potrivit statisticilor citate de Reuters, una din 200 de femei va dezvolta cancer la sân până la vârsta de 40 de ani. De asemenea, rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu recent arătau că în Europa numărul femeilor sub 40 de ani care au dezvoltat tumori mamare a crescut.

Citește și: 6 mituri despre cancerul la sân