Egipt este ţara cu cele mai rele condiţii pentru femei

5130

Egipt este ţara arabă cu cele mai rele condiţii în ceea ce priveşte drepturile femeilor, potrivit unui sondaj recent.

Hărţuirea sexuală, practicarea mutilării genitale, răspândirea grupurile islamiste radicalizate, promulgarea unor legi discriminatorii și realitatea tot mai îngrijorătoare a traficului de persoane au făcut ca Egiptul să fie văzut drept ţara în care este cel mai dificil să fii femeie, potrivit sondajului realizat de Thomson Reuters Foundation, citat de BBC.

În Egipt există localităţi întregi, în apropierea capitalei, a căror economie se bazează exclusiv pe traficul de carne vie şi pe căsătoriile de convenienţă (o formă de prostituţie islamică), spune Zahra Radwan, reprezentant al ONG-ului Global Fund for Women. Totuşi factorul care a determinat plasarea Egiptului pe ultimul loc în ceea ce priveşte condiţia şi drepturile femeilor nu a fost traficul, ci hărţuirea sexuală. Un raport ONU, din aprilie, releva faptul că 99,3% dintre femei şi fete, în Egipt, au fost obiectul unei hărţuiri sexuale, cel puţin o dată. Hărţuirea sexuală afectează femeile egiptene indiferent de vârstă, poziţie economică sau socială, stare civilă sau alte aspecte, potrivit lui Noora Flinkman de la grupul HarassMap.

Irak este altă ţară în care condiţiile de viaţă ale femeilor sunt rele, fiind a doua în acest clasament, după Egipt, urmată de Arabia Saudită, Siria şi Yemen. Potrivit sondajului, Irakul este mai periculos acum, pentru femei, decât era pe vremea lui Saddam Hussein. Arabia Saudită are deficienţe la capitolul implicării femeilor în viaţa politică, la cel al discriminării la locul de muncă, la cel al libertăţii de circulaţie şi în ceea ce priveşte drepturile la proprietate. Însă, Irak a obţinut rezultate mai bune decât multe alte ţări arabe în ceea ce priveşte accesul la educaţie şi la serviciile medicale, drepturile în ceea ce priveşte reproducerea şi violenţa de gen.

La polul opus se află Insulele Comoros, unde 20% dintre femei ocupă poziţii ministeriale, urmate de Oman, Kuwait, Iordania şi Qatar.

La studiu au participat mai bine de 330 de experţi din 22 de ţări arabe, experţi cărora li s-a cerut să evalueze aspecte precum violenţa împotriva femeilor, drepturile lor în ceea ce priveşte reproducerea, tratamentul pe care îl primesc în cadrul familiei şi rolul acestora în viaţa politică şi în economie.