Legătura inedită dintre cancer și copaci

774

„Fiecare pacient are un copac complet nou și nu are un cancer, ci mai multe tipuri de cancer", explică prof. Mel Greaves de la Institutul de Cercetare a Cancerului. Cercetătorii britanici au descoperit motivul pentru care cancerul creează un haos din ordinea perfectă a codului genetic și, totodată, o posibilă metodă terapeutică nouă.

O tumoare începe de la o singură celulă, care devine mutantă și în final se divide într-un mod incontrolabil. Dar acesta nu este sfârșitul procesului. Celulele canceroase continuă procesul de mutaţie și devin din ce în ce mai agresive, răspândindu-se prin corp și rezistând medicamentelor.

Acesta este un proces haotic care rezultă într-o tumoare diversificată, ce conţine celule canceroase care au suferit mutaţii diferite. Echipa profesorului Greaves a investigat problema diversităţii celululor canceroase la cinci copii bolnavi de leucemie. Ei au comparat mutaţiile din celulele canceroase individuale cu baza de date a mutaţiilor celulare cunoscute până azi. Rezultatele, publicate în jurnalul Genome Research, arată că pacienţii nu erau pur și simplu bolnavi de leucemie, ci aveau între 2 și 10 tipuri de leucemie, diferite din punct de vedere al codului genetic.

De aceea, profesorul Greaves spune că „fiecare pacient are un copac complet nou și nu are un cancer, ci mai multe tipuri de cancer”, citează BBC. Această teorie explică de ce este atât de greu de avansat în vindecarea acestor boli și, totodată, poate oferi noi metode de tratament.

Copacii și cancerul

Cercetătorii compară diversitatea cancerului cu un copac. Mutaţiile pe care celulele le suferă iniţial reprezintă trunchiul copacului, întrucât sunt comune tuturor celulelor canceroase. Dar după aceea tumoarea se extinde, așa cum din copac se desprind ramuri principale, din care se desprind ramuri secundare etc.

Un tratament care vizează o singură ramură, sau o singură subdiviziune a cancerului, s-ar putea să încetinească procesul de dezvoltare a tumorii, dar nu va reuși niciodată să oprească acest proces cu totul.

Studiul celor de la Institutul de Cercetare a Cancerului s-a făcut pe cazuri de leucemie, pentru că această boală are mai puţine variaţii decât alte tipuri de cancer. Alte tumori, precum melanomul, sau cancerul de piele, ar putea avea cu ușurinţă sute de „ramuri”, explică Greaves.

De la ordine la haos

Dacă am înţeles ce se întâmplă în procesul de dezvoltare a unei tumori canceroase, un studiu publicat în jurnalul Nature explică și care este o posibilă cauză pentru care lucrurile decurg în modul descris anterior.

Se pare că în procesul în care celulele canceroase își replică propriul ADN, la un anumit moment poate interveni un factor stresant, care face ca acest proces să aibă erori și să creeze o diversitate de celule cu un ADN diversificat. E ca și cum un constructor care rămâne fără materii prime continuă să ridice case, iar fundaţiile le completează cu diverse materiale la îndemână, astfel încât fiecare fundaţie este diferită și niciuna nu este corectă.

Prin urmare, dacă cele mai multe dintre celulele normale ale corpului uman conţin 46 de cromozomi, celulele canceroase pot avea și mai mult de 100. Iar procesul prin care ajung la acest număr este și el inconsecvent, adică celule canceroase vecine, de pe aceeași „ramură”, pot avea un număr total diferit de cromozomi. Această diversitate ajută tumoarea să se adapteze și să colonizeze noi părţi din organism.

Posibile soluţii

Dacă stresul de replicare a celulelor este cel care duce la erori și diversitate, ceea ce face ca tumoarea să fie mai agresivă și mai periculoasă, o soluţie terapeutică ar fi chiar crearea condiţiilor în care tumoarea să poată crește ușor, astfel încât să rezulte „un copac cu un trunchi gros și puţine ramuri”, care să fie mai ușor de învins cu medicamentele care există astăzi pe piaţă. Cercetătorii sunt foarte sceptici în privinţa unei asemenea soluţii, care practic ar ajuta la dezvoltarea cancerului, fără să aibă siguranţa că fac mai mult bine decât rău.

O altă sugestie ar fi renunţarea la dezvoltarea medicamentelor care să fie cât mai personalizate pe anumite tipuri de cancer și concentrarea atenţiei pe spaţiul în care se dezvoltă tumoarea. Un cancer avansat oricum nu poate fi învins printr-o abordare personalizată. „În cazul în care cancerul se diversifică așa cum face o specie într-un anumit habitat, de ce să nu ţintim habitatul – vasele de sânge care transportă oxigenul la nivel celular sau inflamaţia. Crește interesul și pe această posibilitate”, spune Greaves.

Cercetările arată foarte clar că poate cel mai important lucru este depistarea diverselor forme de cancer cât mai devreme, cât încă nu sunt prea diversificate pentru a mai putea fi tratate. Prof. Chris Bunce spune că abia acum doctorii încep să înţeleagă unicitatea și complexitatea tumorii fiecărui pacient și cât de profunde sunt implicaţiile asupra succesului unui anumit tip de tratament, citează BBC.