„Soţul meu a fost stâlpul familiei, iar atunci când a murit a fost ca și când casa s-a prăbușit. După aceea s-a dus și fiul meu". Aceştia au fost omorâţi de cancer, la 10 ani distanţă. Mărturia lui Feng Xiaofeng din pragul casei care i-a fost cămin atrage și alţi săteni, care au poveștile lor.

Toţi mărturisesc jurnaliștilor CNN că satul Wuli era odată faimos pentru dealurile împădurite și solul fertil. După aceea au venit fabricile de textile care au împânzit zona și au umplut buzunarele oficialilor de bani. „Aceste fabrici ar trebui mutate. Ele au cauzat toate cazurile de cancer”, spun furioși sătenii.

Expresia „sate de canceroși” a apărut în urmă cu câţiva ani, după ce jurnaliști și activiști au descoperit dovezi pentru rate anormal de mari de cancer în zonele rurale dominate de industrie. În acest an, la presiunea publică, guvernul a admis existenţa „satelor de canceroși”. „China produce și utilizează produse chimicale toxice. În multe locuri, consumarea apei a devenit o problemă și poluarea a cauzat probleme sociale serioase, precum emergenţa satelor de canceroși,” menţiona o declaraţie oficială.

„Tot ce îmi doresc este să respir aer curat, să beau apă sigură și să folosesc sol necontaminat. Asta e tot ce cer, dar se pare că este pur și simplu prea mult,” a declarat un sătean pentru CNN.