Produsele bogate în zahăr şi grăsimi ar putea favoriza apariţia cancerului colorectal

60

Produsele bogate în zahăr şi grăsimi, precum chipsurile, prăjiturile, biscuiţii sau băuturile dulci, ar putea contribui la apariţia cancerului colorectal, susţin cercetătorii scoţieni, citaţi de EurekAlert.

Rezultatele studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au confirmat influenţa negativă a anumitor factori de risc care contribuie apariţia bolii, precum fumatul, cazuri de cancer în familie sau lips activităţii fizice. În plus, oamenii de ştiinţă au descoperit că un consum ridicat de alimente şi băuturi bogate în zahăr şi grăsimi ar putea fi asociate cu dezvoltarea cancerului colorectal.

Studiul a analizat datele a peste2.000 de pacienţi care suferă de cancer colorectal şi mai mult de 2.700 de controale efectuate în Scoţia, notează Huffington Post. Subiecţii, care aveau vârste cuprinse între 19 şi 79 de ani şi au ajuns într-un centru chirurgical în perioada 1999-2006, au completat un chestionar legat de stilul lor de viaţă. Rezultatele au fost publicate în European Journal of Cancer Prevention.

Cercetarea întăreşte rezultatele obţinute în studii anterioare care notau că o alimentaţie bazată pe un consum ridicat de fructe, legume şi alte produse sănătoase contribuie la scăderea riscului de dezvoltare a tumoriolor colorectale, în timp ce dietele bazate pe un consum crescut de carne, grăsimi şi zahăr contribuie la creşterea riscului de apariţie a bolii, adaugă EurekAlert.