România, ţara europeană cu cele mai multe decese provocate de cancerul de col uterin

305

Zilnic, șase românce mor din cauza cancerului de col uterin, potrivit unui comunicat emis de Coaliţia pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin. Ţara noastră ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește rata deceselor provocate de această afecţiune.

„România este pe primul loc la decesele provocate de cancerul de col uterin în toată regiunea Europa care intră sub incidenţa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și care este mult mai largă decât regiunea UE. În 2010, în România erau 10,5 decese la suta de mii de locuitori datorate cancerului de col uterin, pe când în UE erau trei, iar în regiunea europeană – patru", a declarat șeful biroului OMS în România, Victor Olsavszky, citat de Jurnalul.

Mai mult de 3.400 de românce sunt anual diagnosticate cu tumori ale colului uterin, arată raportul OMS din 2013. Această boală este principala formă de cancer întâlnită în rândul femeilor din ţara noastră, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. La nivel mondial, cancerul de col uterin ucide circa 275.000 de persoane în fiecare an, potrivit statisticilor OMS.

În scopul reducerii pericolului apariţiei acestui tip de tumori, Olsavszky recomandă ca măsură primară de prevenţie vaccinarea împotriva virusului HPV, în cazul femeilor sub 30 de ani, și ca modalitate secundară sceeningul (în special citologia vaginală). „Amândouă trebuie făcute împreună", a precizat oficialul OMS în cadrul conferinţei orgnizate de Coaliţia pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin, citează Agerpres. Pentru fetele de 11-14 ani, vaccinarea anti-HPV este gratuită și poate fi obţinută în urma unei solicitări a părinţilor către medicului de familie.

Printre factorii de risc ce pot conduce la apariţia bolii se numără infecţia cu virusul HPV, cu HIV, cu bacteria Chlamydia, fumatul, anticoncepţionalele, alimentaţia săracă în legume și fructe, dar și statutul socio-economic și moștenirea genetică.

Pacientele diagnosticate la timp cu cancer de col uterin au 100% șanse de supravieţuire. De aceea, efectuarea periodică a controalelor și testelor medicale de rutină sunt vitale.