Studiu: Consumul de varză reduce riscul de cancer

256

Un studiu recent arată că o alimentaţie bogată în legume din familia cruciferelor protejează de cancer datorită conţinutului lor de indol 3-carbinol, o substanţă anticancerigenă.

Varza obișnuită, varza kale și broccoli pot reduce riscul dezvoltării cancerelor de intestin. Legumele crucifere conţin substanţe anticancerigene, al căror mecanism de funcţionare a fost descoperit recent de o echipă de cercetare de la Francis Crick Institute. Studiul s-a concentrat pe descrierea interacţiunii cruciferelor cu ţesutul intestinelor, pe baza observaţiilor pe cobai și intestine crescute artificial, în laborator. Rezultatul studiului a arătat că legumele crucifere sunt vitale pentru regenerarea suprafeţei intestinului și prevenirea inflamaţiei.

Meritul, scriu cercetătorii în jurnalul Immunity, aparţine unei substanţe denumite indol 3-carbinol, care rezultă în urma mestecării acestor legume. Substanţa este modificată de acidul clorhidric din stomac și își continuă apoi drumul prin aparatul digestiv. În intestinul subţire, aceasta poate modifica comportamentul celulelor stem care regenerează mucoasa intestinală şi al celulelor imunitare care controlează inflamaţia. „Important este [ca legumele] să nu fie gătite excesiv, broccoliul să nu fie prea fiert”, subliniază cercetătoarea dr. Gitta Stockinger.

Studiul a arătat că o alimentaţie bogată în indol 3-carbinol a protejat cobaii de cancer, chiar şi pe aceia ale căror gene îi predispuneau la un risc mai mare de a dezvolta boala. „Chiar atunci când şoarecii au început să dezvolte tumori şi am aplicat această dietă am văzut că tumorile nu au mai crescut”, a adăugat dr. Stockinger. Medicul a fost atât de impresionat de rezultat încât a declarat că acesta a determinat-o să consume mai puţină carne și mai multe legume.

Comentând pe marginea studiului, profesorul Tim Key, de la Cercetarea Cancerului, Marea Britanie, aprecia că acest studiu pe cobai arată că „nu doar fibrele din conţinutul legumelor precum broccoli și varza ajută la reducerea riscului de cancer de intestine, ci și moleculele care se găsesc în aceste legume ajută.”

Este nevoie de mai multe studii pentru a vedea dacă aceste molecule au un efect similar și în cazul oamenilor, însă, spune profesorul, „până atunci, avem o mulţime de motive pentru a mânca mai multe legume”.