Bolile de inimă ar putea deveni istorie

737

Experţii de la Universitatea Johns Hopkins lucrează la dezvoltarea unui medicament ce ar putea conduce la eradicarea afecţiunilor cardiovasculare, în special a celor provocate de ateroscleroză prin depunerea excesivă de colesterol și grăsime pe pereţii arterelor.

„Sperăm că medicamentul nostru va preveni sau va amâna creșterea colesterolului și grăsimilor și astfel va preveni îngroșarea/rigidizarea vaselor de sânge”, a explicat coordonatoarea studiului, dr. Subroto Chatterjee, pentru The Daily Beast.

Medicamentul, denumit D-PDMP, a obţinut rezultate promiţătoare la testele efectuate pe șoareci de laborator cu probleme de inimă și pe iepuri sănătoși. Toate animalele au fost hrănite cu alimente bogate în grăsime și colesterol, lucru care le crește până la 100% riscul de a dezvolta ateroscleroză, punctează experta.

După estimările cercetătorilor, dezvoltarea tratamentului ar putea dura până la cinci ani. În principal, medicamentul a fost conceput pentru a ţinti problemele care apar la nivelul inimii și al creierului. Însă efectele sale benefice s-ar putea răsfrânge asupra întregului corp. „Întregul sistem cardiovascular este afectat. Motivul pentru care suntem îngrijoraţi de inimă și creier este pentru că acestea sunt centrele care ajung să slăbească cel mai mult orgasnimul atunci când sunt afectate de depunerile de grăsime”, susţine Ekaterina Pesheva, reprezentantă a instituţiei academice.

Crearea unui astfel de medicament presupune însă și provocări, constând în posibile efecte secundare periculoase. „Următorul pas pentru acești cercetători va consta în asigurarea că medicamentul nu are efecte secundare dăunătoare pentru oameni”, menţionează John McEvoy, specialist în cardiologie la Universitatea Johns Hopkins, care nu a luat parte la studiu.

Bolile de inimă reprezintă cea mai mare ameninţare din lume pentru vieţile oamenilor. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aceste afecţiuni ucid mai multe persoane decât orice alt factor și reprezintă prima cauză de mortalitate globală. Până în 2030, experţii estimează că numărul morţilor provocate de bolile de inimă și de accidentele vascular cerebrale va depăși 23 de milioane de oameni (faţă de 17,3 milioane, potrivit datelor din 2008). Cea mai frecvent întâlnită afecţiune cardiovasculară este ateroscleroza, „cauza numărul unu de deces în rândul oamenilor”, notează The Daily Beast.

Însă până la dezvoltarea unui tratament eficient pentru eradicarea bolilor cardiovasculare ne putem proteja inima prin adoptarea unui regim alimentar sănătos. Doar câteva din alimentele care ne menţin inima sănătoasă sunt cerealele integrale, fructele oleaginoase, peștele, broccoli, napii, citricele, cireșele, ceailul verde, morcovii, seminţele de in, soia sau tofu. La fel de importante sunt însă și vizitele la medic pentru testarea nivelului colesterolului și adoptarea unui program regulat de ativitate fizică.

Foto: stockvault.net