Cum și-a recăpătat un orb vederea

990

Robert Pontz nu mai vede de ani de zile. Și-a pierdut vederea treptat, din cauza unei afecţiuni ereditare, denumită retinită pigmentoasă, cu care a fost diagnosticat pe când era doar un adolescent. Viaţa lui s-a schimbat însă recent, odată cu operaţia de implantare a unui ochi bionic, efectuată de experţii de la Centrul Oftalmologic Kellogg al Universităţii din Michigan.

Dispozitivul revoluţionar i-a redat lui Pontz doar parţial vederea, lucru care îi permite să vadă imaginile în alb și negru, dar și umbrele și astfel să distingă formele și lumina de întuneric, scrie Medical Daily. „Este minunat, este entuziasmant – să vezi ceva nou în fiecare zi”, a declarat bărbatul pentru Associated Press.

Operaţiunea, care constă în implantarea unei retine artificiale (sau a ochiului bionic), poartă numele de Argus II Retinal Prothesis System și a primit aprobare din partea Administraţiei pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA. Sistemul dezvoltat de Second Sight conţine și o pereche de ochelari pe care este instalată o cameră video de mici dimensiuni care captează imagini. Mai departe, aceste imagini sunt transmise sub formă de impulsuri electrice către electrozii aflaţi pe suprafaţa retinei. Acest lucru stimulează celulele retinale sănătoase care astfel captează semnalele nervului optic. Vederea pacientului este redată parţial după ce informaţia ajunge la creier, unde este transformată în forme ce pot fi interpretate.

Pontz este printre primii americani care beneficiază de această operaţie de redare a vederii prin implantarea unui ochi bionic. De când a primit aprobarea din partea FDA, metoda este utilizată în 13 centre medicale americane și a mai fost aplicată doar în cazul altor trei pacienţi.

Prima persoană din SUA care a beneficiat de implantul cu ochiul bionic a fost Linda Schulte, scrie USA Today. Operaţiuna a ajutat-o ca la 66 de ani să își poată vedea pentru prima oară nepotul, un eveniment cu o încărcătură emoţională deosebită. „Știu că nu îi voi vedea niciodată faţa, dar pot să îi estimez înălţimea și restul. Știam încotro se mișcă”, a declarat Schulte.

În Europa, metoda a fost introdusă acum mai mulţi ani și a fost aplicată în câteva zeci de cazuri, scrie AP. Operaţia este efectuată în cazul pacienţilor cu retinită pigmentoasă, care au peste 25 de ani și care se află într-un stadiu avansat al bolii, în care percep puţin sau deloc lumina la nivelul ambilor ochi, menţionează experţii de la Centrul Oftalmologic Kellogg.

Foto: CNET / captură YouTube

Niciun articol afișat