Femeile au șanse mai mari de a supravieţui unui infarct dacă medicul lor curant este o femeie

111

Rata mortalităţii pacientelor care au suferit un atac de cord este mai mare în cazul în care medicul care le tratează este bărbat, arată un studiu american de amploare, care a analizat evoluţia medicală a 580.000 de pacienţi cu atac de cord, timp de 19 ani.

Cercetarea, care a avut în vedere cazurile înregistrate între anii 1991 și 2000, în mai multe spitale din statul Florida, a relevat că nu mai puţin de 13,3% dintre pacienţii trataţi pentru atac de cord în perioada aceasta au murit fiind trataţi de un medic bărbat și că doar 12% au murit după ce au fost trataţi de o femeie.

Eliminând influenţa vârstei, a rasei, a istoricului medical, cercetătorii au descoperit că toţi pacienţii care au fost trataţi de un medic femeie au avut șanse mai mari de supravieţuire, însă au observat că cele mai semnificative rezultate au fost înregistrate în cazul pacienţilor de sex feminin. Mai exact, atunci când pacienţii au fost trataţi de medici bărbaţi, 12,6% dintre bărbaţi și 13,3% dintre femei nu au supravieţuit. Însă atunci când medicul a fost femeie, procentul deceselor a scăzut la 11,8% în rândul bărbaţilor și la 12% în rândul femeilor.

Dr. Seth Carnahan, coordonatorul studiului, a declarat că aceste rezultate se armonizează cu cercetările anterioare care au sugerat că medicii femei „tind să producă rezultate mai bune pentru pacient decât medicii bărbaţi. Noutatea studiului nostru o constituie descoperirea că medicii femei au o influenţă în mod special pronunţată asupra pacienţilor femei.”

Însă studiul a relevat și că șansele de supravieţuire a femeilor cresc proporţional cu procentul medicilor femei din unitatea de primire urgenţe, mai ales dacă medicul coordonator este bărbat.

Deși cercetarea este limitată de incapacitatea de a dovedi relaţia de cauzalitate: cum ar fi faptul că prezenţa medicilor femei este cea care generează rezultatele mai bune, totuși cercetătorii spun că rezultatele obţinute ar putea sugera nevoia de a trata diferit femeile care suferă de afecţiuni ale inimii.

„Boala coronariană este și o boală femeiască, nu doar o boală bărbătească”, scria cardiologul Beradine Healy într-un editorial publicat în anul 1991. Healy spunea atunci că cercetarea în domeniul în care activează s-a concentrat aproape exclusiv pe bărbaţi, lucru care a „reîntărit mitul potrivit căruia boala coronariană este exclusiv masculină și a generat seturi de date în care bărbaţii sunt standardul normativ.” Însă, în consecinţă, simptomele femeilor au fost subevaluate sau chiar diagnosticate greșit.

Problema persistă chiar și după trei decenii, scrie The Atlantic. În Statele Unite, femeile tind să supravieţuiască mai mult de un an unui atac de cord mult mai rar decât bărbaţii, chiar și atunci când este eliminată influenţa vârstei.