Sondaj: Campaniile pro-libertate religioasă schimbă semnificativ opiniile americanilor

80

La scurt timp după ce Curtea Supremă de Justiţie din Statele Unite a incriminat refuzul unor cofetari de a le oferi servicii cuplurilor de gay și lesbiene, americanii se arată mai împărţiţi decât în trecut cu privire la refuzurile bazate pe motive religioase, din domeniul serviciilor.

Un sondaj efectuat luna trecută de Pew Religion Forum a scos la iveală o modificare foarte interesantă a opticii americanilor în bătălia tot mai publicitată între drepturile LGBT și libertatea religioasă. Analiștii spun că modificările sunt o reacţie la mediul politic în care se discută tot mai mult și mai antagonic despre cele două seturi de drepturi.

Circa jumătate (46%) dintre americani cred că proprietarii afacerilor din domeniul nunţilor, cum ar fi furnizorii de catering, florarii și cofetarii, ar trebui să aibă voie să refuze servirea cuplurilor de același sex dacă acest lucru le-ar încălca credinţele religioase. Cu doar două procente mai puţini decât cei care cred (48%) că managerii acestor tipuri de afaceri ar trebui obligaţi să servească cuplurile de același sex. Procentele au suferit schimbări după ce, chiar anul trecut, o majoritate (53%) a publicului american era de părere că patronii afacerilor din domeniul nupţial ar trebui obligaţi să furnizeze servicii clienţilor LGBT, în timp ce doar 41% susţineau opusul.

Cea mai semnificativă schimbare de optică s-a înregistrat în rândul populaţiei afro-americane, care crede, în proporţie de 45%, că furnizorii de servicii ar trebui să aibă dreptul să refuze cuplurile de același sex, în baza convingerilor lor religioase. Anul trecut, doar 36% dintre afro-americani erau de această părere. Și hispano-americanii sunt mai predispuși astăzi să susţină refuzurile religioase decât erau anul trecut. Circa 34% dintre ei sunt pro-refuz azi, faţă de 26% anul trecut. Americanii albi au rămas constanţi în optica lor, aproape jumătate (49%) considerând că patronii ar trebui să aibă voie să refuze să servească clienţii LGBT.

După orientarea politică, cei mai înclinaţi să considere benefic dreptul la refuz sunt republicanii (73%), în creștere cu 5 procente faţă de anul trecut. Susţinerea acestei politici în rândul democraţilor rămâne scăzută: 27%. Însă și în rândul democraţilor s-a înregistrat o creștere, cu 3 procente, a numărului celor de acord cu refuzurile motivate religios.

Pe de altă parte, americanii sunt mai deschiși la ideea de căsătorie gay decât oricând altcândva în istorie. Per ansamblu, 64% dintre ei sunt în favoarea acordării drepturilor de căsătorie cuplurilor LGBT, iar 71% spun că sunt în favoarea legilor care ar proteja persoanele LGBT de discriminare.

Daniel Cox, director de cercetare la Pew, este de părere că „aceasta este o mutaţie temporară, nu o tendinţă”, pe care o consideră reacţionară, un răspuns la mișcările politice actuale mai mult decât o schimbare de opinie pe termen lung.