Din momentul în care sunt diagnosticaţi, diabeticii sunt obligaţi să urmeze un program de alimentaţie strict. Ei știu foarte bine lista de alimente pe care nu mai au voie să le mănânce, dar nu toţi știu care sunt alimentele pe care este chiar benefic să le mănânce în cantităţi mari.
Nu este o noutate în lumea medicală că flavonoizii sunt deosebit de benefici pentru pacienţii cu diabet, dar un nou studiu pune cu adevărat bazele acestui adevăr.
Cercetătorii de la University of East Anglia (UEA) și King’s College din Londra au descoperit o legătură clară între antocianine (din familia flavonoidelor) și o rezistenţă scăzută la insulină, împreună cu un control mai bun al nivelului de zahăr în sânge la pacienţii cu diabet.
La studiu au participat 2.000 de femei, care au dat detalii despre dieta lor, astfel încât cercetătorii să poată calcula cantitatea de flavonoizi consumată zilnic. De asemenea, li s-au luat mostre de sânge pentru a vedea cantitatea de zahăr din sânge și li s-a măsurat rezistenţa la insulină, despre care se știe că este un precursor al diabetului de tip 2.
Cercetătorii au aflat că „cei care au consumat multe flavonoide și antocianine aveau o rezistenţă scăzută la insulină, deci au un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2″, a declarat autorul studiului, Aedin Cassidy, conform Time.
Deși proprietăţile antioxidante ale flavonoizilor au fost legate de un control mai bun al inflamaţiei și al nivelului glucozei, acest studiu, publicat în Journal of Nutrition, este cel mai extins care să arate că ingerarea zilnică a unor cantităţi generoase din aceste elemente este asociată cu o rezistenţă mai scăzută a insulinei decât se credea anterior și cu o mai bună reglare a glucozei. Însă cercetătorii nu se pot pronunţa încă asupra unei cantităţi exacte care ar trebui consumată zilnic.
Antocianinele fac parte din aceeași familie ca și flavonoizii, se găsesc în fructe și legume și conţin antioxidanţi care pot proteja celulele împotriva radicalilor liberi. Ele sunt cele care dau culori vii și strălucitoare, în nunaţe de portocaliu, roșu, roz, violet și albastru. Prin urmare, se găsesc în cantităţi mari în: fructe de pădure (mure, zmeură, afine, soc, merişoare), cireșe, coacăze negre, struguri negri, prune, rodii, căpșuni, piersici, vinete, varză roșie, fasole neagră, ceapă roșie și roșii.