La ce vârstă ne pierdem amintirile din frageda copilărie

487

Șansele să îţi amintești lucrurile care s-au întâmplat în viaţa ta pe când aveai mai puţin de trei ani sunt foarte mici. Aceste amintiri încep să dispară din memoria noastră în jurul vârstei de șapte ani, susţin experţii de la Universitatea Emory într-un studiu publicat în jurnalul Memory.

Cercetarea a fost structurată în două etape, la care au luat parte 83 de copii alături de părinţii lor. La vârsta de trei ani, micuţii au participat la un experiment în care părinţii lor le-au adresat mai multe întrebări legate de șase experienţe trăite în ultimele luni (de exemplu, o vizită la zoo). Toate răspunsurile lor au fost înregistrate de experţi. Apoi, copiii au fost împărţiţi pe cinci grupe pentru a lua parte la cea de-a doua etapă. Astfel, fiecare grup a participat la un singur experiment, în perioada în care au împlinit 5-9 ani. În cadrul acestor teste, ei au fost rugaţi să ofere detalii legate de evenimentele despre care au povestit în prima etapă a studiului.

Rezultatele au arătat că la vârsta de 5-7 ani, micuţii au reţinut până la 72% din evenimentele trăite la trei ani. În schimb, copiii de 8 și 9 ani și-au amintit doar o mică parte dintre acestea, însumând 32% din total. Pe de altă parte însă, micuţii de 5 și 6 ani și-au amintit mult mai puţine detalii ale experienţelor la care au luat parte la trei ani, faţă de copiii mai mari care cunoșteau mai multe detalii, susţine autoarea studiului, dr. psiholog Patricia Bauer. Acest fenomen ar putea fi produs atât de abilităţile de exprimare mai evoluate ale copiilor mai mari, dar și de faptul că o amintire care a rezistat mai mult în memorie păstrează mai multe detalii legate de aceasta.

„Copiii mici au tendinţa de a uita mai rapid decât adulţii pentru că le lipsesc acele procese neuronale puternice necesare pentru a asambla toate informaţiile care ajung în memoria autobiografică complexă", explică dr. Bauer.

Acest proces misterios de ștergere a amintirilor legate de experienţele trăite până la vârsta de trei ani se mai numește și „amnezie infantilă". Fenomenul a stârnit curiozitatea multor cercetători până în prezent, însă misterul nu a fost dezlegat în totalitate.

Cercetătorii de la Spitalul pentru Copii Bolnavi din Toronto sunt de părere că amnezia infantilă ar putea fi asociată procesului de neurogeneză de la nivelul hipocampusului, prin care sunt generaţi neuronii. O altă observaţie reieșită în urma studiului lor, efectuat pe șoareci de laborator, este că „formarea memoriei permanente este asociată reducerii neurogenezei".