Descoperire importantă pentru diabetici

36

Revista Nature a publicat joi un studiu ale cărui descoperiri ar putea constitui un pas important în tratarea milioanelor de diabetici din lume.

Conform cercetătorilor care au realizat studiul, milioane de bolnavi pot spera să beneficieze de îmbunătăţirea calităţii vieţii, punând capăt injecţiilor zilnice cu insulină. Deşi un nou tratament pentru diabet este încă un vis îndepărtat, cercetătorii au făcut primul pas în această direcţie, prin descoperirea mecasnismului prin care insulina se fixează pe receptorul său celular.

Potrivit AFP, cercetători australieni împreună cu americani şi polonezi au realizat cu ajutorul unui accelerator de particule, modelul hormonului fixat pe receptor şi au aflat că cele două se modifică interacţionând. „O parte din insulină se desface şi părţi esenţiale ale receptorului merg în întâmpinarea hormonului insulinei. Putem numi acest fenomen un pumn molecular",explică unul dintre cercetători.

Acum, cercetătorii speră că aceste cunoştinţe vor folosi pentru punerea la punct a unor tratamente cu insulină mai performante.