Încălzirea globală ar putea cauza mai multe îmbolnăviri de diabet

205

Potrivit unei echipe olandeze de cercetători, la fiecare grad Celsius în plus se înregistrează o creştere cu 100.000 de noi cazuri de diabet, iar asta doar în Statele Unite. Studiul care a condus la această concluzie a arătat „că o creștere a temperaturii aerului este legată de o creștere a cazurilor noi de diabet în SUA”, conform oamenilor de știinţă.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că încălzirea globală nu are efecte negative doar asupra mediului, ci şi asupra sănătăţii noastre”, a comentat Lissane Blauw, autoarea principală a unui studiu publicat recent în revista medicală britanică BMJ Open Diabetes Research & Care.

Conform autorului cercetării, temperaturile scăzute ajută la activarea grăsimii brune, care previne rezistenţa la insulină, hormonul care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, proteinelor şi mineralelor din organism. „Scopul grăsimii brune este de a accelera arderile şi de a creşte temperatura corpului, care este esenţială în perioadele cu temperaturi scăzute”, explică Blauw.

Medicii au considerat mult timp că grăsimea brună nu este întâlnită decât la nou-născuţi. Conform unui studiu publicat în revista medicală americană New England Journal of Medicine, s-a demonstrat nu doar că „grăsime brună” este în continuare prezentă în organismul adult, ci și că aceasta încă are un rol activ. „Faptul că întâlnim grăsime brună în organismul adult înseamnă că dispunem de un important aliat în tratarea cazurilor de obezitate și de diabet la adulţi”, susţine Ronald Kahn de la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard, coordonator al studiului.

Blauw pleacă de la această premisă, făcând un pas mai departe și concluzionând că se poate face legătura între schimbările climatice şi creşterea statistică a cazurilor de obezitate şi diabet. „Prin urmare, putem emite ipoteza că grăsimea brună joacă un rol în mecanismul care stă la baza asocierii dintre temperatura exterioară și diabetul zaharat: în zonele cu climă mai caldă, grăsimea brună este mai puţin activă, ceea ce poate conduce la o relaţie de cauzalitate între rezistenţa la insulină și diabet”, a precizat cercetătoarea olandeză.

Totuși, studiul nu relevă o legătură directă de tip cauză-efect, cercetătoarea considerând că ipoteza „grăsimii brune” merită să fie luată în seamă şi cercetată în profunzime, în condiţiile în care, spune Blauw, „cel puţin o parte a asocierii poate fi explicată prin activitatea grăsimii brune”.

Blauw are de partea sa și alte studii care par să confirme aceeași concluzie. De exemplu, un alt studiu a arătat că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 expuse la temperaturi relativ scăzute, pe o perioadă de 10 zile, au cunoscut o îmbunătăţire a rezistenţei la insulină, adică organismul acestor persoane utiliza mai eficient insulina. Acest lucru poate să fi avut loc din cauza unei creșteri a activităţii grăsimii brune.

De asemenea, grăsimea brună este mai activă în timpul iernii, când temperaturile sunt mai scăzute, atestă un studiu din 2014. „În plus faţă de dieta nesănătoasă și lipsa activităţii fizice, este tentant să speculăm că modificările de temperatură ar putea fi un factor care contribuie la creșterea obezităţii“, a apreciat Paul Lee, cercetător la National Institute of Diabetes, realizator al studiului.

Cu alte cuvinte, o metodă eficientă în combaterea obezităţii, implicit a dereglărilor metabolice care pot genera diabetul, ar fi expunerea la frig. Ideea corespunde, de altfel, și altor descoperiri recente care arată că temperaturile ridicate din locuinţe sunt responsabile parţial de „epidemia de obezitate” înregistrată în ultimele decenii în spaţiul occidental. Ideea activării grăsimii brune la temperaturi scăzute corespunde unor descoperiri efectuate în anii trecuţi care sugerau că miraculoasa grăsime brună poate deveni noul aliat al omului modern în lupta sa cu propria tendinţă spre obezitate.

Scepticii nu sunt însă atât de convinşi de noua descoperire şi spun că diabetul este o boală mult prea complexă, ale cărei cauze sunt multiple şi nu pot fi reduse doar la acest aspect. De exemplu, dr. Joel Zonszein, director al Centrului Clinic de Diabet de la Montefiore Medical Center din New York, consideră că abordarea cercetătoarei olandeze poate fi apreciată ca parte a unui „articol interesant și un concept provocator”, însă, în opinia lui Zonszein,  „diabetul zaharat este o boală foarte complexă și cu prea puţină probabilitate de a se rezuma la un singur factor, precum grăsimea brună”. În plus, susţine expertul, rolul grăsimii brune la oameni nu este încă foarte clar. De exemplu, la oameni nu se regăsește în cantitate foarte mare, în schimb la rozătoare este foarte frecventă.