Mai aproape de un leac pentru vindecarea diabetului

514

Deși poate fi ţinut sub control, diabetul este și astăzi o boală incurabilă de care suferă sute de milioane de oameni din toată lumea. Situaţia s-ar putea schimba în viitor și o parte dintre aceștia ar putea fi vindecaţi, după ce experţii americani au descoperit unul din mecanismele care conduc la dezvoltarea afecţiunii.

În urma experimentelor pe șoareci de laborator, cercetătorii de la University of Illinois din Chicago au observat că hiperglicemia, unul dintre cele mai importante simptome ale diabetului de tip 2, poate apărea din cauza unei disfuncţii localizate la nivelul genei MADD. Dereglarea blochează secreţia de insulină din celulele-beta ale pancreasului. Acest lucru face ca nivelul glicemiei să crească îngrijorător, explică autorul principal al studiului, prof. Bellur S. Prabhakar.

În mod normal, fiecare masă conduce la creșterea nivelului de glucoză din sânge. Rolul insulinei este acela de a permite absorbţia glucozei pentru ca aceasta să fie transformată în energie. Nu același lucru se petrece și în cazul diabeticilor. Aceștia trebuie să acorde o atenţie sporită pe tot parcursul zilei asupra nivelului de glicemie și, la nevoie, să își injecteze insulină, deoarece cantitatea secretată de pancreas este insuficientă.

Ceea ce au descoperit specialiștii în urma experimentului este că și atunci când pancreasul produce cantitatea necesară de insulină, cobaii cu gena MADD lipsă au înregistrat o creștere importantă a nivelului glicemiei. „Nu am observat nicio rezistenţă la insulină în celule, dar era clar că celulele-beta nu funcţionau cum trebuie. Celulele produceau suficientă insulină, doar că nu o secretau", a declarat prof. Prabhakar.

Descoperirea deschide noi căi de cercetare pentru dezvoltarea unor tratamente pentru vindecarea incurabilei boli cauzate de această mutaţie genetică. Acum, experţii vor să observe dacă problemele provocate de către disfuncţia genei MADD pot fi „reparate".

Demersul experţilor este cu atât mai important, cu cât la fiecare șase secunde un om este ucis de această maladie, potrivit cifrelor publicate de Federaţia Internaţională pentru Diabet. Prognozele experţilor sunt sumbre: numărul diabeticilor va crește la 592 de milioane până în 2035. Boala reprezintă mai mult decât o tulburare de metabolism, constituie un pericol grav pentru întreaga sănătate a pacientului. Bolnavii pot ajunge la amputări sau la pierderea vederii. Totodată, ei sunt expuși riscului accidentelor cerebral vasculare și la apariţia problemelor cardiovasculare și a insuficienţei renale.

În scopul reducerii pericolului de dezvoltare a diabetului, schimbarea stilului de viaţă joacă un rol important. De la o alimentaţie sănătoasă, bogată în fibre, până la dezvoltarea unor strategii eficiente pentru a ţine stresul departe și pentru o odihnă bună, toate diminuează riscul apariţiei acestei tulburări metabolice. În plus, câteva obiceiuri simple, dar de impact, precum o scurtă plimbare de numai 15 minute după fiecare masă și o pauză de mișcare de numai două minute, odată la fiecare jumătate de oră, contribuie la ţinerea sub control a nivelului de zahăr din sânge.