Încălzirea oceanelor duce la migrarea speciilor

58

Populaţii masive de specii marine din Pacific migrează în apele Atlanticului, ca urmare a încălzirii oceanelor, arată un studiu citat de The Telegraph.

Potrivit profesorului Chris Reid, de la Sir Alister Hardy Foundation for Ocean Science de la Laboratorul Marin Plymouth (Marea Britanie), încălzirea apelor oceanice favorizează „cea mai mare mutare a speciilor marine din ultimele mii de ani." Reid spune că fenomenul este cauzat de formarea unui curent cald care leagă apele din zona Alaskăi și cele din zona Groenlandei, permiţând un transfer masiv de specii între Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic.

„În 1999 am descoperit în nord-vestul Atlanticului specii pe care nu le mai văzusem până atunci, dar despre care știam din statistici că se găsesc din abundenţă în Pacific," explică profesorul Reid. Acesta a adăugat că în urmă cu mii de ani, speciile cu pricina se regăseau nativ și în Atlantic, însă au dispărut la glaciaţiune. Revenirea lor în Atlantic pune în pericol lanţul trofic din zonă, deoarece speciile sosite din Pacific le distrug pe cele „autohtone".

„Mai avem încă multe de învăţat despre ce se întâmplă în apele Europei," atrage atenţia Dr Carlo Heip, director general al Royal Netherlands Institute for Sea Research, „însă informaţiile de până acum par să indice mai degrabă necazuri decât avantaje în urma schimbării climatice." Oamenii de știinţă au conchis că migraţia speciilor este un exemplu vizibil de rezultat al schimbărilor climatice și estimează că aceasta va avea implicaţii serioase pentru mediul marin, dar și pentru comerţul cu pește.

(Foto: t3.gstatic.com)