Un medicament pentru piele ar putea vindeca diabetul de tip 1

1678

Un medicament pentru tratarea bolilor de piele ar putea fi folosit şi pentru tratarea anumitor aspecte ale diabetului de tip 1.

Medicamentul Alefacept, comercializat sub numele de Amevive, folosit pentru tratarea bolilor de piele, cum ar fi psoriazis, ar putea fi un bun tratament pentru diabetul de tip 1, deoarece ajută corpul să producă singur insulină. Cercetătorii spun că acest medicament este mai bun decât altele, deoarece se pare că printre alte beneficii pe care le are, protejează şi sistemul imunitar. Cu toate acestea, descoperirile acestui studiu, publicat în The Lancet Diabetes & Endocrinology, nu sunt concludente şi mai este nevoie de alte cercetări în domeniu, notează BBC.

Diabetul de tip 1 este o afecţiune autoimună, produsă din cauza faptului că sistemul imunitar atacă celulele pancreasului, organul care produce insulina. Boala psoriazis, la fel ca şi diabetul de tip 1, este o boală autoimună, care apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele sănătoase ale pielii.

În urma experimentelor făcute cu medicamentul alefacept, se pare că acesta are efecte pozitive asupra diabetului de tip 1. Aceste descoperiri iniţiale sunt promiţătoare, deoarece acest medicament ar putea fi folosit pentru a stabiliza boala şi a evita avansarea ei, ceea ce nu presupune vindecarea. Experimentele şi studiile vor continua, deoarece oamenii de ştiinţă cred că într-o zi, diabetul de tip 1 va putea fi vindecat.

Medicamentul Alefacept a fost retras de pe piaţa americană în anul 2011. În Europa, nu a fost comercializat niciodată.