3 factori care influenţează fumatul în rândul tinerilor

340

Notele proaste la școală sunt doar unul dintre factorii de risc ce se asociază fumatului în rândul tinerilor imediat după ce termină școala sau la vârsta de 18-24 de ani, arată un studiu canadian citat de Huffington Post.

Oamenii de știinţă de la Școala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii din Montreal notează că pe lângă notele proaste, impulsivitatea și consumul regulat de alcool influenţează decizia de a fuma în rândul tinerilor de 18-24 de ani.

Unul dintre cercetători, prof. Jennifer O'Loughlin, explică faptul că impulsivitatea ar putea fi o cauză pentru care tinerii se apucă de fumat. De obicei, părinţii copiilor impulsivi exercită un control mai riguros asupra lor tocmai pentru a-i proteja împotriva acestor comportamente nocive însă, cu timpul, cedează din control. De asemenea, spune O'Loughlin, și alcoolul influenţează atitudinea în ceea ce privește fumatul deoarece „reduce inhibiţiile și auto-controlul”.

La studiu au participat aproximativ 1.300 de elevi, cu o vârstă medie de 12,7 ani. Cercetarea a început în 1999 și s-a desfășurat pe o perioadă de 13 ani. Informaţiile au fost colectate cu ajutorul unor chestionare, pe parcursul a 22 de cicluri.

Circa 44% dintre participanţi s-au apucat de fumat înainte de a intra la liceu, iar 43 de procente au experimentat fumatul în timpul perioadei de liceu. Până la cel de-al 22-lea ciclu, trei sferturi din totalul participanţilor au încercat ţigara. După terminarea liceului, alte 6 procente s-au apucat de acest viciu. Nu toate persoanele care au experimentat fumatul au păstrat acest obicei.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Adolescent Health.