Măslinii din Grădina Ghetsimani, printre cei mai vechi din lume

848

Se ştia deja că unii dintre cei mai bătrâni măslini din lume, şi chiar printre cei mai bătrâni copaci la nivel mondial, sunt măslinii din Betleem. Acum însă, cercetătorii cred că măslinii din Grădina Ghetsimani, Ierusalim, ar putea fi atât de vechi, încât să fi fost martori la prinderea lui Iisus.

Testele realizate de către cercetătorii de la National Research Council of Italy Trees şi Institutul Timber, pe câteva mostre din trunchiurile măslinilor care se găsesc în prezent în Grădina Ghetsimani, au arătat că trei dintre acestea proveneau din anii 1092, 1116, respectiv 1198. Alţi măslini din grădină, despre care se crede că ar fi mai vechi, nu au au putut fi testaţi pentru că erau noduroşi, iar trunchiurile lor foarte găunoase.

Iar o analiză a ADN-ului arborilor a demonstrat că toţi au fost plantaţi din aceeaşi „plantă-părinte", fiind doar vlăstari care au crescut din rădăcina mamă, care poate fi mult mai veche. Măslinii au capacitatea ca, după ce au fost tăiaţi, să răsară din nou din aceeaşi rădăcină. „Nu putem înlătura ipoteza că au fost supuşi unui proces de reîntinerire atunci când au încetat să mai fie productivi sau când s-au uscat", spune profesorul cercetător Antonio Cimato, coordonatorul studiului, conform Jewish Press.

Menţionată de câteva ori în Noul Testament, Grădina Ghetsimani se află la poalele Muntelui Măslinilor din Ierusalim.

Pierbattista Pizzaballa, custode al Pământului Sfânt, din partea Ordinului Franciscan – care se ocupă cu administrarea zonei – spune că aceste noi descoperiri demonstrează nu doar că măslinii aceştia sunt chiar copacii care L-au adăpostit pe Iisus, ci că acela este locul la care se face referire în evanghelii.