Direcţii promiţătoare în tratarea infecţiei cu HIV

190

Netratabilă, necruţătoare și mortală, SIDA a ucis peste un milion de oameni anul trecut, potrivit Raportului Global din 2013 privind SIDA, al organizaţiei UNAIDS. Alte peste 35 de milioane de oameni se luptă zilnic cu această boală, arată cifrele din 2012. În scopul de a reduce și extermina epidemia, cercetători din toată lumea și-au dedicat munca pentru a găsi un tratament eficient împotriva afecţiunii. Unele dintre acestea au obţinut rezultate promiţătoare.

În anul 2011, nu mai puţin de 330.000 de bebeluși infectaţi cu virusul HIV s-au născut în toată lumea, arată date provenind de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, citate de Live Science. Unul dintre aceste cazuri a avut parte de un deznodământ fericit, după ce medicii de la Centrul Medical al Universităţii Mississippi, unde a fost transferat la câteva ore după naștere, i-au administrat un tratament extrem de puternic cu antiretrovirale. Tratamentul a durat un an și jumătate, însă a fost întrerupt timp de 10 luni. Cu toate acestea, atunci când mama a readus copilul la institutul medical, testele repetate au arătat că nu există vreo urmă de infecţie cu HIV a copilului.

Timothy Brown este o altă dovadă a progresului realizat de cercetători în eradicarea maladiei. El a fost primul adult vindecat de SIDA. În 2007, bărbatul a primit o transfuzie majoră de sânge, pentru tratarea leucemiei, relatează Web MD. Astăzi el nu mai prezintă urme ale virusului în organism. Sângele transfuzat nu a fost însă ușor de găsit. Medicii au analizat peste 70 de posibili donatori pentru a-i găsi pe cei care prezintă o mutaţie extrem de rară care conferă rezistenţă la virusul HIV. Cu toate că a supravieţuit cruntei maladii și astăzi este complet vindecat, Brown a declarat că aceeași metodă de tratament a fost aplicată și în cazul altor nouă pacienţi bolnavi de leucemie și infectaţi cu HIV, însă fără succes. Din păcate, niciunul dintre acești bolnavi nu a putut supravieţui cancerului. Brown a subliniat că prima transfuzie l-a ajutat să se vindece de SIDA, însă nu și de leucemie, de aceea a avut nevoie de încă o transfuzie care îi putea fi fatală și care l-a lăsat cu dizabilităţi neurologice.

Oamenii de știinţă danezi susţin că sunt tot mai aproape de a descoperi un leac pentru vindecarea pacienţilor infectaţi cu HIV. Tratamentul dezvoltat de aceștia detașează virusul de „rezervoarele" pe care le formează în celulele ADN. Astfel este favorizată lupta sistemului imunitar împotriva virusului. Medicamentul a început să fie testat pe oameni, după ce a obţinut rezultate promiţătoare în experimentele de laborator efectuate pe celule umane.

Cu privire la rezervoarele celulelor în care virusul HIV se ascunde, cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit recent că acestea sunt mult mai vaste decât estimările făcute până în prezent, chiar și de 60 de ori mai mari, scrie Fox News. Existenţa acestor rezervoare ce permit virusului HIV să se ascundă este și motivul pentru care boala este considerată incurabilă. Medicamentele folosite în tratamentul HIV/SIDA nu acţionează asupra virusului din organism, dacă nu este detectată reproducerea acestuia, explică dr. Robert Siliciano, coordonatorul studiului publicat în jurnalul Cell. Odată însă cu întreruperea tratamentului, virusul HIV ascuns în rezervoare începe să se înmulţească, răspândind boala în corp.

Și chimistul Paul Wender de la Universitatea Stanford s-a arătat optimist cu privire la posibilitatea eradicării SIDA, iar motivul pe care l-a oferit, citează Health Line, este un medicament pe bază de prostratin (substanţă extrasă din scoarţa unui copac samoan). Spre deosebire de tratamentele tradiţionale folosite în cazul pacienţilor cu HIV/SIDA care ucid virusul atunci când acesta este la suprafaţă, dar nu și atunci când el este „ascuns" în rezervoarele celulelor, prostratin are abilitatea de a „curăţa" virusul HIV din celulele în care se ascunde. În urma prelucrărilor, Wender a obţinut un compus de prostatin de 100 de ori mai puternic decât cel găsit în mod normal în natură. Testarea tratamentului a fost efectuată atât pe animale, cât și cu ajutorul sângelui provenit de la pacienţi bolnavi de SIDA care urmează o terapie cu medicamente imunosupresive.