Este copilul tău dependent de tabletă sau smartphone?

1012

Psihologii au observat că persoanele care se confruntă cu dependenţa de gadgeturile moderne, precum tablete sau telefoane mobile inteligente, manifestă simptome similare persoanelor dependente de droguri, relatează Live Science.

Publicaţia a întocmit o listă a semnalelor care pot consitui indicii că micuţii nu își pot dezlipi degetele de aceste dispozitive tehnologice.

Sevrajul, un semnal al dependenţei de diverse substanţe (inclusiv de tutun sau de alcool) este un simptom care se poate manifesta și în cazul adicţiei de gadgeturi. Copiii pot deveni anxioși, triști sau iritaţi atunci când sunt privaţi de accesul la tabletă sau la smartphone. Concluziile unui studiu empiric, efectuat în 2011, întăresc această ipoteză. În cadrul experimentului, 1.000 de studenţi au fost rugaţi să se deconecteze de la dispozitivele lor mobile și de la internet pentru o zi. Deși privarea de acces la tehnologie a avut loc într-un mediu controlat, ea a provocat multor participanţi o stare de deprimare și anxietate.

Un alt semnal al dependenţei de gadgeturi este faptul că micuţii nu se mai mulţumesc cu doar câteva minute petrecute folosind dispozitivul, ci au nevoie de o perioadă mai îndelungată. Același efect este întâlnit și în cazul consumatorilor de droguri care, pentru a obţine efectul euforic, sunt nevoiţi să crească treptat doza.

Totodată, copilul poate începe să folosească dispozitivul pe ascuns, minţindu-și apoi părinţii în legătură cu utilizarea lui. De multe ori, ei iau smartphone-ul sau tableta din locurile unde știu că se află și se furișează prin casă, găsindu-și tot felul de ascunzători, doar pentru a se putea juca în voie, peste limita permisă, departe de ochii părinţilor.

De asemenea, un alt semnal care indică dependenţa este folosirea gadgetului în momentele în care micuţul experimentează emoţii negative. De exemplu, dacă primul lucru pe care copilul îl face după o ceartă este să ia tableta pentru a se juca pe aceasta, s-ar putea ca la mijloc să fie vorba de dependenţă. Același comportament este întâlnit și în cazul dependenţilor care, pentru a se depărta de sentimentele neplăcute experimentate, se refugiază în diverse activităţi, sugerează psihologul Oren Amitay.

Nu în ultimul rând, un alt indiciu al dependenţei de gadgeturi este detașarea de lumea din jur, adaugă Amitay. Acest lucru poate fi observat, de exemplu, atunci când copilul începe să nu mai dea același randament la școală, iar notele sale au de suferit, ori când începe să își piardă prietenii deoarece acordă prea multă atenţie jocului pe tabletă.