Medicamentul Truvada dovedește o eficienţă 100% în prevenirea infectării cu HIV

1684

Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate recent în Statele Unite vine cu o veste nesperat de bună. Medicamentul Truvada a dovedit 100% eficienţă în prevenirea infectării cu HIV, într-un experiment care a implicat câteva sute de subiecţi.

Reușita a fost publicată în jurnalul Clinical Infectious Diseases, după experimentul care a durat 2 ani și jumătate și care a presupus medicarea cu Truvada a circa 600 de persoane cu risc ridicat de infectare (majoritatea bărbaţi implicaţi în relaţii homosexuale cu parteneri infectaţi). În ciuda incidenţei foarte ridicate a bolilor cu transmitere sexuală și a comportamentelor de risc, în rândul participanţilor (consum de droguri injectabile, lipsa utilizării prezervativului), nu au fost raportate noi infectări cu HIV. Subiecţii au raportat infectări cu alte boli cu transmitere sexuală (precum chlamydia, gonoree sau sifilis), însă nu cu HIV.

„Aceste informaţii sunt foarte încurajatoare”, a declarat Jonathan Volk, liderul grupului de cercetători care a elaborat studiul, în cadrul Centrului Medical Permanente, din San Francisco. „Ele ne arată că PrEP funcţionează chiar și la o populaţie cu risc ridicat.”

Deși unii au criticat apariţia medicamentului, avertizând că existenţa lui încurajează comportamentele promiscue, Volk atrage atenţia că medicamentul „PrEP nu este potrivit pentru toată lumea. Însă, pentru cei care au nevoie de el, funcţionează.”

Truvada este un medicament care se administrează zilnic și este cunoscut drept un profilactic preexpunere (PrEP). Pastila încorporează două antiretrovirale (tenofovir și emtricitabin), care, asimilate zilnic, împiedică virusul să genereze o infecţie permanentă în organism. A fost aprobat de Administraţia pentru Hrană și Medicamente din SUA (FDA) încă din iulie 2012.

Foto: Wikimedia