Statul Islamic a eliberat 15 ostatici creştini în Siria

704

Un grup de cel puţin 15 creștini sirieni ţinuţi în arest la domiciliu de membri ai grupării extremiste Stat Islamic au fost eliberaţi vineri, a anunţat un ONG citat de AFP.

„Un grup de 15 creştini, care au fost plasaţi sub arest la domiciliu de către SI, la Al-Qaryatain, au fost eliberaţi şi au ajuns la Fayrouzah”, a declarat Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Grupul este doar o mică parte din cei cel puţin 230 de civili, inclusiv zeci de creștini, luaţi ostatici la începutul lunii august, în provincia siriană Homs.

Potrivit Observatorului Asirian pentru Drepturile Omului, cei 15 creștini „erau sănătoși” și au fost eliberaţi după ce au plătit „jizya”, taxa impusă de gruparea Stat Islamic celor care nu sunt musulmani.

Această taxă este una dintre măsurile prin care liderul SI Abu Bakr al-Baghdadi susţine că acordă securitate locuitorilor statului. SI a semnat cu acord „dhimmi” cu creștinii din regiune, potrivit căruia siguranţa lor este condiţionată de respectarea câtorva reguli: plătesc „jizya”, nu afişează niciun simbol creştin – prevederi de bază în acest tip de înţelegeri – şi nu „iau parte la vreun act ostil Statului Islamic”.

Vaticanul aștepta și eliberarea preotului catolic sirian Jacques Mourad, care a fost răpit de la o mănăstire din Al-Qaryatain în luna mai. Se știe despre preot că se află într-o situaţie stabilă și că luptători religioși locali negociază eliberarea lui.