NOU! Primul test privind HIV care se poate face acasă

50

Americanii vor putea, în curând, să se testeze pentru a vedea dacă sunt infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) în intimitatea propriului cămin. Aceasta deoarece Administraţia naţională pentru Hrană și Medicamente (FDA) a aprobat primul test rapid privind HIV, care se va vinde în farmacii.

Testul OraQuick se folosește prin recoltarea de salivă cu ajutorul unui băţ cu tampon și poate oferi un rezultat în 20-40 de minute. Analiza nu depistează prezenţa virusului în sine, ci a anticorpilor specifici împotriva HIV. Oficialii FDA spun că acest tip de examinare este special conceput pentru oameni care altfel nu și-ar face un test.

Potrivit oficialilor guvernamentali, circa 240.000 de americani, adică o cincime din cele 1,2 milioane de persoane infectate cu HIV în SUA, nu știu că poartă acest virus.

Efectuarea de analize reprezintă una dintre metodele cele mai eficiente de încetinire a infecţiilor. În SUA, nivelul acestora a stagnat la circa 50.000 pe an, în ultimele două decenii, potrivit AP.