Premieră medicală: primul copil vindecat de SIDA

606

Comunitatea medicală internaţională şi întreaga lume au fost cutremurate ieri de vestea că medicii americani au reuşit vindecarea de SIDA, în premieră, în cazul unui copil de doar doi ani şi jumătate. Fetiţa, a cărei identitate a rămas anonimă, este primul copil vindecat şi doar al doilea pacient vindecat, în istoria de trei decenii de când este cunoscută boala.

Anunţul a fost făcut de o echipă de specialişti americani, în cadrul unei întâlniri din Atlanta. Aceştia au prezentat pe larg cazul fetiţei din Mississippi care, deşi nu mai face tratament împotriva virusului HIV de un an, nu mai arată niciun semn de infectare.

Vindecarea, pe care mulţi o numesc un adevărat miracol, a survenit ca urmare a unui tratament mai puţin obişnuit administrat de medicul pediatru care s-a ocupat de copil în primele ore după naştere. În mod normal, în Statele Unite există foarte puţini copii (sub 300 de cazuri pe an) care se nasc infectaţi cu virusul HIV de la mamă, întrucât mamele bolnave sunt tratate cu antiretrovirale încă din perioada sarcinii.

Mama fetiţei însă un ştia că este bolnavă de SIDA şi, prin urmare, nu a beneficiat de un asemenea tratament care să îi protejeze copilul. Atât ea, cât şi fetiţa, au fost testate pentru HIV, iar rezultatul a fost pozitiv. Întrucât dr. Hanna Gay, pediatrul specializat în copii infectaţi cu HIV, a considerat că bebeluşul este un pacient cu grad ridicat de risc, i-a administrat o doză aproape dublă a tratamentului începând cu primele 30 de ore după naştere şi până la 18 luni.

Tratamentul a reuşit să prevină răspândirea virusului în corp, în special în celulele albe ale sângelui (considerate rezervoarele infecţiei), şi să preîntâmpine afectarea sistemului imunitar. Astfel, la un an şi jumătate medicii au întrerupt tratamentul anti-HIV, iar în prezent fetiţa nu mai prezintă semnele bolii. Vindecarea fetiţei reprezintă o premieră medicală, ea fiind primul copil vindecat şi doar al doilea bolnav din întreaga lume.

Totuşi, vindecarea a fost doar una funcţională, nu definitivă. Deşi virusul se află la un nivel foarte mic şi nu poate fi depistat în cadrul unor analize de rutină, acesta nu a fost eliminat cu totul din corp. De aceea, organismul poate să lupte singur, fără medicaţie, împotriva bolii.

În plus, medicii nu au suficiente date pentru a garanta că fetiţa va rămâne sănătoasă. Vestea însă dă startul unor cercetări amănunţite care să descopere dacă vindecarea a ţinut de caracteristici individuale ale cazului sau dacă acest tip de tratament poate fi folosit şi în ţările africane, unde SIDA este o plagă de mulţi ani.

Cu toate că tratamentul nu aduce imediat o soluţie salvatoare pentru cei 34 de milioane de bolnavi de SIDA sau pentru cei 300.000 de copii care reprezintă cazuri noi în fiecare an, cazul oferă suficiente argumente pentru ca cercetarea să avanseze şi să conducă la o soluţie viabilă.

Singurul caz de vindecare de SIDA de până acum a purtat numele „pacientului de la Berlin", germanul Timothy Brown. Brown, care suferea şi de leucemie, a făcut transplant de măduvă în 2007. Grefa a provenit de la un bărbat care avea o mutaţie genetică ce îl făcea imun la HIV, astfel că, imediat după transplant, Brown a încetat să mai ia antiretrovirale şi de atunci nu a mai prezentat în organism nicio urmă de infecţie cu HIV.