Orașul în care mâncarea McDonalds este considerată sănătoasă

71

Primul lucru care te șochează atunci când pășești pentru prima dată în orășelul britanic Tamworth e mirosul inconfundabil de prăjeală. Desemnat de Daily Mail drept „capitala obezităţii din Marea Britanie", Tamworth este orașul în care mâncarea de McDonald`s este considerată sănătoasă.

Primul lucru care te șochează atunci când pășești pentru prima dată în orășelul britanic Tamworth e mirosul inconfundabil de prăjeală. Desemnat de Daily Mail drept „capitala obezităţii din Marea Britanie”, Tamworth este orașul în care mâncarea de McDonald`s este considerată sănătoasă.

La 19 ani Shannon O’Rourke se laudă că „rade” zilnic cel puţin șase batoane de ciocolată. „Pur și simplu le iubesc. Și ador fâșiile crispy, și puiul cu multă piele crocantă,” le-a spus Shannon jurnaliștilor de la Daily Mail. Tânăra cântărește 76 de kilograme, o greutate despre care medicul ei i-a spus că o încadrează la categoria „obezitate”. „Nu mă simt obeză,” spune Shannon, „deși presupun că mănânc într-adevăr mult.”

Departe de a fi un caz rar care să liniștească, prin comparaţie, remușcările celor care nu au o dietă ideală dar nici nu fac excese atât de vizibile, situaţia lui Shannon este exemplară pentru condiţia locuitorilor din Tamworth.

Punctele cardinale ale capitalei britanice a obezităţii

Orășelul este atât de afectat de flagelul obezităţii încât ar putea fi considerat o miniatură tragică a consecinţelor lipsei de educaţie, voinţă și planificare financiară în ceea ce privește o dietă sănătoasă.

Educaţia

În primul rând, locuitorii din Tamworth par să nu conștientizeze că hrana pe care o consumă este o bombă cu ceas. Nu conștientizează că nu pot să mănânce numai cartofi prăjiţi, sandwichuri cu friptură de porc și ciocolată, fără să le fie afectată în mod catastrofal sănătatea. Cu toate acestea, unul dintre tinerii intervievaţi de publicaţia britanică, și el locuitor al acestui oraș, deplângea lipsa unor restaurante cu hrană sănătoasă, cum ar fi McDonald’s, care s-a retras de pe piaţa locală.

Voinţa

Tracey Cartwright (49 de ani) mărturisește că știe că este supraponderală și că mănâncă nesănătos, însă spune că deseori, după o zi extenuantă de muncă, se simte epuizată și lipsită de orice dorinţă de a găti. Așa că recurge la semi-preparate sau fast-food.

Planificarea financiară pentru sănătate

Însă opţiunile culinare ale locuitorilor din Tamworth se dovedesc a fi un dezastru pentru sănătate, nu doar fiindcă, din cauza acestora mulţi dintre ei sunt peste măsură de grași, ci și pentru că, din cauza obezităţii, ajung să sufere și de alte boli. Diabetul este doar una dintre acestea, însă ea poate avea, la rându-i, consecinţe greu de suportat.

„O persoană care suferă de o formă gravă a diabetului poate ajunge să îi fie amputate membrele,” a explicat Rita Symons reprezentant al autorităţilor pentru sănătate publică din Staffordshire și Siesdon. Această operaţie, subliniază Symons, „este nu doar extrem de neplăcută pentru bolnav, ci și costisitoare.”

„Cu banii aceia am putea face mult mai multe în termeniii prevenirii,” a mai spus Symons, deplângând însă faptul că întâmpină dificultăţi în a muta o parte din banii folosiţi pentru oamenii deja bolnavi, către sectorul de prevenire a obezităţii.

Factorul psihologic

La originea situaţiei din Tamworth stă nu doar educaţia, ci și factorul psihologic. Mulţi din cei care consumă fast-food o fac din motive ce ţin de o lipsă de resurse psihice: fie sunt deprimaţi sau descurajaţi, fie sunt afectaţi de influenţa irezistibilă a consumismului, care nu cunoaște graniţe geografice sau demografice. În SUA, de exemplu, un studiu Barna Group a relevat faptul că restaurantele McDonald’s au o influenţă culturală mai mare asupra societăţii americane decât o au bisericile, deşi există de 19 ori mai multe biserici decât restaurante McDonald’s.