Primul medicament de prevenire a infectării cu HIV ar putea fi aprobat în SUA

275

Administraţia americană pentru Hrană și Medicamente (FDA) este pe cale să își dea acordul pentru primul medicament de prevenire a infectării cu virusul HIV.

Un medicament care a fost folosit cu succes în tratarea infecţiei cu HIV ar putea deveni primul medicament care să fie utilizat pentru a preveni  infectarea cu virusul imunodeficienţei umane (HIV). Reprezentanţii FDA au declarat marţi că medicamentul Truvada, produs de Gilead Sciences, pare să fie sigur și eficient în prevenirea infectării cu HIV.

Administrarea zilnică a acestui medicament i-ar putea ajuta pe pacienţi să evite „infectarea cu o boală serioasă și care pune în pericol viaţa și care impune un tratament pe toată durata vieţii”. Deși nu va influenţa decizia FDA, preţul medicamentului e un factor care îi limitează raza de acţiune. Costul lunar pentru administrarea lui începe de la 900 de dolari, adică puţin sub 11.000 de dolari pe an. În plus, cercetătorii care nu s-au arătat entuziasmaţi de proiect atrag atenţia asupra faptului că „dacă o persoană nu ia medicamentul în fiecare zi, nu vor fi protejaţi”, relatează Associated Press.

FDA va emite joi hotărârea finală asupra acestui medicament. Aprobarea medicamentului ar putea fi un pas major în campania mondială anti-SIDA, care s-a desfășurat neîntrerupt în ultimii 30 de ani. Până în prezent nu există alte medicamente despre care s-a dovedit că ar preveni infectarea cu HIV, iar în privinţa unui vaccin s-a estimat doar că ar mai fi necesare câteva decenii până la acest pas.