Amnesty Int. condamnă România pentru evacuările forţate ale romilor

20

România trebuie să astupe găurile legislative care afectează dramatic cele mai marginalizate grupuri ale ţării, a reclamat Amnesty International, într-un briefing publicat pe 4 mai.

„Aceste goluri în lege au permis autorităţilor locale să evacueze forţat oameni din casele lor, fără nicio măsură de siguranţă precum o notificare prealabilă sau o consultare adecvată a părţilor”, susţine Jezerca Tigani, vice-director central de Programe pentru divizia Europa a organizaţiei Amnesty International.

Tigani subliniază că indiferent de motivul pentru care o persoană a ocupat fără acte o locuinţă, acea persoană are dreptul, ca oricare alta, la protecţie împotriva evacuării forţate, a hărţuirii sau a altor ameninţări.

„Noul guvern al României ar trebui să își modeleze legea privind locuinţele după standardele internaţionale pe care le-a acceptat voluntar și ar trebui să se asigure că legea garantează un adăpost adecvat și drepturile asociate pentru toată lumea din ţară”, a adăugat Tigani.

Brieful Amnesty amintește de evacuarea forţată a 356 de persoane, în majoritate de etnie romă, în decembrie 2010, din Cuj-Napoca, și relocarea lor într-o zonă foarte apropiată de una dintre gropile de gunoi ale orașului, notează Ekklesia.co.uk.