Vaticanul pune egal între avort şi exterminarea nazistă

66

L'Osservatore Romano, un cotidian al Vaticanului, a publicat sâmbătă, pe prima pagină, un articol al cărui autor este categoric în privinţa eutanasiei şi a avortului.

Lucetta Scaraffia, istoric italian şi autoarea articolului, afirmă că organizaţiile care încurajează avortul şi eutanasia folosesc aceleaşi argumente în apărarea lor ca şi naziştii germani care au realizat programul de exterminare în masă. În opinia autoarei, demersurile care promovează asemenea acţiuni nu sunt cu nimic mai prejos decât teoria eugeniei, care încurajează ameliorarea calităţilor biologice umane prin măsuri genetice (precum alegerea părinţilor, sterilizarea celor taraţi ş.a), folosită uneori în scopuri rasiste.

Spre surprinderea autoarei, ideile din cartea "Allowing the Destruction of Life Unworthy of Living" (în traducere „Îngăduirea distrugerii vieţii care nu merită să trăiască"), apărută în 1920, cu privire la „moartea din milă"  sunt folosite de mulţi bio-eticieni contemporani. „Compătimirea faţă de viaţa umană imperfectă şi supra-estimarea abilităţilor ştiinţei sunt două atitudini care sunt foarte prezente astăzi, care demonstrează că teoria eugeniei este încă vie şi că nu a dispărut odată cu istoria nazistă", scrie Scaraffia în articol.

Articolul apare într-o perioadă în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului trebuie să judece o serie de cazuri cheie în ceea ce priveşte avortul şi eutanasia. Susţinătorii pro-viaţă speră ca CEDO să decidă în favoarea vieţii şi a demnităţii umane în Europa.