Astronauţii NASA au gustat prima salată crescută în spaţiu

671

O experienţă culinară fără precedent pentru umanitate. De asta s-au bucurat membrii Expediţiei 44, aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, după o masă ce ar putea avea implicaţii în dinamica explorării spaţiului.

Seminţele pentru salată au stat la bordul Veg-01, un laborator care orbitează în jurul staţiei, o perioadă de 15 luni înainte de a fi „activate”, adică puse în containere cu argilă, fertilizator și apă. Din acel moment e nevoie de 33 de zile pentru ca seminţele să devină salată, dar procesul nu este deloc simplu. Fără gravitate, plantele au nevoie de alte semnale pentru a ști direcţia în care trebuie să crească, de exemplu prezenţa luminii și a apei. Trent Smith, project manager la NASA, parte din echipa care a creat laboratorul culinar, a explicat pentru Daily Dot că sistemul funcţionează pe lumini LED de diverse culori, care ghidează tulpina către lumină și rădăcinile, către apă. Dar nici asta nu este simplu, pentru că apa în spaţiu tinde să formeze bule, iar pe lângă apă rădăcinile au nevoie și de aer.

Cu toate acestea, astronauţii au reușit imposibilul și au crescut plante în spaţiu. De fapt, prima salată a fost crescută anul trecut, dar a fost adusă înapoi pe Pământ pentru analize. Concluzia a fost că planta era „cel puţin la fel de curată” ca cele pe care le poţi cumpăra de la magazin, motiv pentru care experimentul a continuat cu reușita de anul acesta, când a fost testată și pentru gust. Rezultatele îi fac pe oamenii de știinţă să spere la mai mult, chiar și la cartofi sau soia.

Subiectul poate fi hilar pentru unii, însă este cât se poate de serios. Resursele alimentare, nutriţionale, pentru cei care merg în spaţiu sunt extrem de limitate, ceea ce face ca misiunile de explorare a spaţiului să rămână relativ aproape de Pământ. Astronauţii au de obicei alimente pentru o perioadă de doar 6 luni, însă o grădină ar însemna o resursă nutriţională care se întreţine relativ singură. „Cu cât mergem mai departe, cu atât este mai dificil și mai costisitor să ducem mâncare și alte consumabile”, citează The Guardian. Reușita are o ţintă marcată în timp, și anumite explorarea planetei Marte.

Cercetătorii au mai menţionat că deocamdată nu există planuri pentru a crește și animale în spaţiu, dar acest lucru a fost deja testat cu succes în 1990, când cosmonauţii ruși au reușit să crească pui de prepeliţă japoneză. Păsările nu au fost sacrificate pentru consum, căci cosmonauţii s-au atașat de ele și au continuat să le observe abilităţile de adaptare.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.