Se vând seturi pentru testarea HIV acasă

594

Primul set aprobat legal pentru testarea virusului HIV acasă a început să se vândă în Anglia, Scoţia și Țara Galilor. Testul poate fi realizat de oricine și nu trebuie prelucrat de un laborator, iar rezultate sunt date în 15 minute. Testul este realizat de compania Bio Sure UK și poate fi cumpărat online.

Testul funcţionează prin depistarea anticorpilor dintr-o mică mostră de sânge, dar de obicei aceștia nu sunt detectabili decât dacă au trecut deja trei luni de la momentul infectării. Testul HIV este asemănător unui test de sarcină, dacă rezultatul este pozitiv apar două linii mov.

Organizaţiile caritabile au fost încântate de acest test și speră că se va reduce astfel din numărul estimat la fi de 26.000 de persoane în Marea Britanie care sunt purtătoare de virus, dar nu au fost diagnosticate. Experţii îi avertizează însă pe cumpărători să verifice orice rezultate pozitive la un laborator autorizat și menţionează, totodată, că un rezultat negativ nu înseamnă automat că persoanele respective nu sunt purtătoare ale virusului, în special dacă expunerea este mai recentă de trei luni.

Un test realizat acasă le va da curaj mai multor persoane să se testeze fără să meargă la clinici, iar un diagnostic precoce le-ar permite să înceapă tratamentul devreme și să prevină complicaţiile serioase survenite mai târziu, scrie BBC.

Dr. Rosemary Gillespie, director al Terrence Higgins Trust, spune că au făcut lobby mult timp pentru securizarea legislaţiei kiturilor pentru testele HIV, așadar este o veste bună că primele kituri au fost aprobate și deja se comercializează. „Este extrem de important ca oamenii să aibă acces la testele HIV și la sfaturile profesionale de care au nevoie“, conchide ea.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.