Studiu: Pacienţii cu HIV diagnosticaţi rapid au şanse mari de vindecare

352

Tratamentul aplicat în primele săptămâni de la infectare cu virusul HIV poate salva viaţa unui pacient din 10, arată un studiu efectuat de cercetătorii din Franţa, citat de BBC.

La cercetare au participat 14 persoane care au descoperit boala în primele 10 săptămâni de la infectare. Pacienţii au urmat un tratament pentru această boală timp de trei ani. Chiar şi după câţiva ani de la încetarea tratamentului în cauză, unii participanţi la studiu nu au dat semne de revenire a bolii.

Doctorul Asier Saez-Cirion de la Institurul Pasteur din Paris afirmă că procentele de „vindecare funcţională" a celor infectaţi cu HIV sunt între 5-15%, în cazul depistării de timpuriu a bolii, arată BBC.

Recent, studiul publicat în PloS Pathogens a arătat rezultatele pozitive ale tratamentului asupra unui bebeluş din Statele Unite, care s-a vindecat de această boală.

Cu toate acestea, cele mai multe cazuri de HIV sunt descoperite la câteva luni de la infectare, caz în care tratamentul nu mai este la fel de eficient. Aşa cum afirmă şi Deborah Jack, director executiv al Asociaţiei Naţionale AIDS Trust (NAT), deşi noile informaţii aduc cu sine „vremuri interesante", succesul tratamentului depinde de tratarea bolii în stadiu incipient, mai spune BBC.