Vindecat de HIV prin transplant de celule stem

140

Un transplant de celule stem pare să fi vindecat de HIV un pacient din Germania, care suferea de leucemie. Deși cazul a fost reconfirmat luna aceasta, situaţia unică a pacientului și a donatorului împiedică aplicarea procedurii la nivel mondial.

Timothy Ray Brown, cetăţean american, era seropozitiv de 10 ani și bolnav de leucemie. În februarie 2007 a fost supus unei intervenţii chirugicale de transplant de măduvă osoasă (celule stem) la Charité – Universitätsmedizin Berlin. Echipa de medici condusă de Gero Huetter urmărea ca prin această intervenţie doar „să îmbunătăţească” situaţia pacientului. Donatorul a avut nu doar o compatibilitate perfectă cu pacientul, ci și o mutaţie genetică ce-i oferea rezistenţă naturală în faţa virusului HIV. Intervenţia a fost una de succes, Brown devenind cunoscut ca „pacientul din Berlin" vindecat de HIV.

Cazul a atras atenţia atunci când a fost raportat pentru prima oară în 2008, la cea de-a 15-a ediţie a Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. Apoi, în 2009, The New England Journal of Medicine l-a prezentat din nou, deși o incertitudine plana asupra cazului. Atât medicul Huetter cât și echipa sa au fost refractari la folosirea termenului „vindecat", prezentând un optimism precaut. Iniţial s-a suspectat faptul că proliferarea virusului avea să înceapă imediat ce sistemul imunitar și-ar fi revenit după transplant.

Cazul a fost confirmat din nou, în ediţia de luna aceasta a publicaţiei Blood editată de Societatea Americană de Hematologie. La trei ani și jumătate de la transplant și la mai multe luni de la încetarea tratamentului, HIV este nedectabil în organismul pacientului. Articolul din Blood concluzionează cu nota echipei de observaţie: „Rezultatele noastre susţin cu tărie faptul că vindecarea de HIV a avut loc în cazul acestui pacient."

Departe de a deveni o terapie standard, cazul în sine este „o dovadă interesantă a faptului că, prin măsuri extraordinare, un pacient poate fi vindecat de HIV", susţine Dr. Michael Saag, fost președinte al HIV Medicine Association. Saag crede că situaţia de faţă este una cu două tăișuri. Terapia poate fi luată în calcul doar în cazul unui pacient seropozitiv care a dezvoltat și cancerul, altfel, pentru un pacient seropozitiv obișnuit un transplant de măduvă osoasă ar fi prea riscant.

„Cazul este interesant, dar imaginea de ansamblu ne sugerează faptul că o abordare de acest fel, prin transplant de celule stem, nu este una realistă pentru vindecarea de SIDA", a spus Tae-wook Chun, de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Pe lângă necesitatea compatibilităţii între donator și receptor, în cazul pacientului din Berlin donatorul a avut o imunitate la HIV, care apare la 1% din populaţia albă și 0% la populaţia de culoare. În plus, procedura în sine este nu doar riscantă, ci și foarte costisitoare, costurile intervenţiei ajungând în acest caz la 250.000 de dolari.

În întreaga lume 33 de milioane de oameni sunt infectaţi cu HIV. Până acum cei mai mari pași în tratarea pacienţilor seropozitivi au fost făcuţi prin medicaţie care a prelungit speranţa de viaţă.