România, fruntașă în topul săracilor din UE

22

116 milioane de persoane din Uniunea Europeană s-au confruntat cu riscul de a sărăci sau de a fi excluse social, în anul 2008, conform unui studiu publicat de Eurostat (Oficiul de Statistică al Comunităţilor Europene).

În UE27, 81 de milioane de persoane (adică 17% din populaţie) au fost expuse riscului sărăciei, în 2008. Asta înseamnă că venitul de care au dispus s-a aflat sub pragul naţional al riscului de sărăcie. Letonia (26%), România (23%) şi Bulgaria (21%) au înregistrat cele mai ridicate rate ale riscului de sărăcie, în timp ce pe ultimele locuri s-au poziţionat Republica Cehă (9%), Olanda (11%) şi Slovacia (11%).

Studiul Eurostat arată că 42 de milioane (adică 8% din populaţie) dintre locuitorii UE au suferit, în 2008, de lipsuri materiale majore. Lipsa resurselor i-a împiedicat să îşi plătească facturile, să îşi asigure încălzirea adecvată a locuinţei, să deţină un automobil sau un telefon. Şi în acest caz, România se află în top, ocupând locul al II-lea cu un procent de 33% din populaţie aflată în această situaţie. Pe primul loc se află Bulgaria (41%), în timp ce pe ultimele locuri sunt Luxemburg, Suedia, Olanda, Danemarca şi Spania, cu procente foarte mici.

În 2008, 34 de milioane de persoane din UE (adică 9% din populaţia cu vârste între 0 şi 59 de ani) au locuit în menaje cu intensitate a muncii foarte scăzută. Este vorba despre persoane care au folosit doar 20% din potenţialul lor de muncă. Primele locuri în acest top sunt ocupate de Irlanda, Ungaria şi Belgia.

În timp ce 116 milioane de persoane din UE27 au fost lovite de cel puţin una dintre cele 3 situaţii amintite, 7 milioane de persoane au fost lovite de toate 3.

„Una dintre ţintele majore ale Strategiei pentru locuri de muncă şi dezvoltare „Europa 2020" este promovarea incluziunii sociale, în special prin reducerea sărăciei, urmărind reducerea numărului de oameni care se află în riscul de a sărăci şi de a fi excluşi de la participarea deplină la muncă şi viaţă socială", a declarat José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Pentru „Europa 2020" se urmăreşte scoaterea a cel puţin 20 de milioane de europeni din sărăcie.

Studiul a fost publicat de Eurostat înainte de conferinţa care marchează finalul Anului European pentru Combaterea Sărăciei şi a Excluderii Sociale, conferinţă care se va desfăşura la Bruxelles, în zilele de 16 şi 17 decembrie a.c.