Holera din Haiti a depășit două praguri critice

51

Bilanţul morţilor din Haiti a depășit pragul de 1000 de persoane. Epidemia a trecut graniţa ţării, în Republica Dominicană, unde s-a înregistrat deja primul caz de holeră.

Ministerul sănătăţii din Haiti a confirmat duminică numărul de 1034 de morţi. În același timp un număr de peste 16.700 de persoane au fost spitalizate la nivel naţional. Deși în zona de nord a ţării epidemia a izbucnit ulterior focarului principal, rata de îmbolnăvire este acum dublă faţă de alte zone ale ţării.

Violenţele de stradă din Haiti din ultimele zile s-au îndreptat împotriva autorităţilor și militarilor ONU nepalezi. Se crede că baza ONU ar fi putut fi sursa infecţiei. ONU a negat orice acuzaţii, în timp ce președintele ţării a chemat la responsabilizare și încetarea violenţelor.

Autorităţile din Republica Dominicană au confirmat și ele primul caz de holeră din ţară, în apropierea unui centru turistic. Persoana internată a revenit în ţară după o călătorie în Haiti. Populaţia și autorităţile din Rep. Dominicane au intrat în alertă. De asemenea insula Hispaniola este sub risc.

Nici Haiti și nici Republica Dominicană nu au avut cazuri de holeră în ultima sută de ani. Holera se transmite prin fecale. Accesul la apă potabilă sigură și spălarea pe mâini cu regularitate sunt cele mai importante măsuri pentru prevenirea epidemiei. Epidemia de holeră a început luna trecută și sunt temeri că s-ar putea extinde la sute de mii de oameni într-o ţară care nu și-a revenit încă la aproape un an de la devastatorul cutremur din ianuarie 2010. Au pierit atunci 230.000 de oameni și infrastructura ţării a fost profund afectată.