Infarctul la femeile tinere ar fi putea fi nedureros

1002

Unul dintre simptomele cele mai clare ale atacului de cord este durerea în piept. Dar conform unui nou studiu, în cazul femeilor tinere, nu este mereu valabil.

„Trebuie să ne îndepărtăm de imaginea unui bătrân care se strânge de piept, atunci când ne gândim la infarct", a declarat dr. Louise Pilote, de la McGill University Health Centre. „Realitatea este că durerea în piept, vârsta și sexul nu mai sunt factori definitorii pentru un atac de cord", citează Huffington Post.

Studiul, publicat în jurnalul JAMA Internal Medicine, este realizat pe 1.000 de pacienţi tineri care au fost internaţi pentru sindrom coronarian acut. Deși durerea în piept a rămas numitorul comun al simptomelor la cele două sexe, cercetătorii au găsit că din 5 femei de până în 55 de ani, una nu a avut dureri în piept. În general, s-a observat că faţă de bărbaţi, femeile experimentează mai puţin acest simptom.

Pentru femei în particular, semnele unui atac de cord includ de cele mai multe ori dureri în braţe, spate, stomac sau gât, greaţă și ameţeală, o presiune în piept și senzaţia de sufocare.

„Studiul demonstrează că femeile care vin la urgenţe fără dureri în piept, dar cu alte simptome ale atacului de cord, sunt în criză. Trebuie să fim capabili să recunoaștem asta și să ne adaptăm la noile standarde de diagnosticare în grupuri anterior necunoscute, precum este cel al femeilor tinere".