Un bărbat își descrie viaţa cu „sindromul zombi”

366

Povestirea unui bărbat despre traiul de zi cu zi afectat de sindromul Cotard, cunoscut și ca „sindromul zombi", oferă o perspectivă unică asupra acestei afecţiuni rare și puţin cunoscute.

Bărbaul, identificat ca Graham în interviul pentru New Scientist, spune că s-a trezit dintr-o tentativă de suicid simţind că nu mai este în viaţă. „Simţeam că nu mai aveam creier. Tot le spuneam doctorilor că pastilele nu o să mă ajute fiindcă nu mai am creier. L-am prăjit în baie," povestește el despre ce s-a întâmplat după ce a încercat să se electrocuteze în cadă.

Graham a fost diagnosticat cu sindromul Cotard, o afecţiune misterioasă rară, marcată de convingerea pacientului că este mort deoarece îi lipsește sângele, sau organe interne, sau că nu are suflet. Sindromul Cotard este întâlnit în afecţiunile psihice severe, precum schizofrenia sau tulburările bipolare, dar poate apărea și în contextul afecţiunilor neurologice, și este asociat în mod particular cu depresia și migrena, scrie sfatulmedicului.ro.

„Mi-am pierdut simţul mirosului și al gustului. Nu aveam nevoie să mănânc, să vorbesc sau să fac ceva. Stăteam tot timpul în cimitir pentru că acolo eram cel mai aproape de moarte," povestește Graham. Doctorii care se ocupă de caz spun că nu au văzut pe nimeni care să se comporte la fel ca el, să fie conștient, să interacţioneze cu oamenii, dar în același timp să aibă funcţia creierului ca cea a unui om care doarme sau este anesteziat, așa cum apare pe analize. Deși creierul lui Graham este intact, activitatea neuronală arată ca cea a unei persoane în comă.

Tratamentul este dificil, iar antidepresivele triciclice și serotoninergice au eficienţă redusă. În timp, cu ajutorul terapiei și a medicaţiei, Graham a reușit să iasă din starea de „zombi". Deși acum nu se mai simte ca și cum creierul său ar fi mort, „de multe ori lucrurile par bizare", citează ABC News.