Poliomielita este din nou o problemă urgentă și mondială

760

Boala despre care am crezut că a fost eradicată a ajuns să reprezinte din nou un pericol mondial de epidemie. Acest lucru a fost declarat de Organizaţia Mondială de Sănătate pe 5 mai 2014, care afirmă că „răspândirea internaţională recentă a poliovirusului reprezintă o urgenţă medicală de interes global”.

Poliomielita a existat de secole, dar a devenit o problemă majoră abia la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX. Miile de victime, mai ales din rândurile copiilor, au dus la dezvoltarea unui vaccin. Astfel, boala a fost aproape eradicată, micșorând numărul de victime pe an, de la sute de mii la mai puţin de o mie.

Poliovirusul este transmis prin cale oral-orală și fecal-orală (sursă intestinală) și se multiplică în intestin. Acesta poate apoi invada sistemul nervos, cauzând paralizie. În cazurile grave, virusul poate provoca moartea în doar câteva ore. Virusul este răspândit în mediu prin fecale, răspândirea fiind cu atât mai rapidă în zonele lipsite de igienă și sanitizare.

Revenirea

Dacă în 2013 OMS (Organizaţia Mondială de Sănătate) a înregistrat doar 417 cazuri în întreaga lume, în primele 4 luni ale anului curent au fost înregistrare deja 68 de cazuri, cu aproximativ 35% mai mult faţă de anul trecut în aceeași perioadă. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât primăvara este un sezon de transmitere scăzută a poliovirusului. OMS informează că virusul a fost exportat în trei ţări din zone epidemiologice majore. Epidemiile din Asia (Pakistan -> Afghanistan), Africa (Camerun -> Guinea Ecuatorială) și Orientul Mijlociu (Siria -> Irak) sunt tratate ca evenimente extraordinare și cer un răspuns coordonat la nivel internaţional, în mod special din cauza verii, care este considerată sezon de transmitere ridicată a virusului.

La sfârșitul lunii aprilie reprezentaţii OMS și ai ţărilor afectate s-au întâlnit la Geneva pentru a discuta despre oprirea răspândirii virusului. În momentul de faţă virusul este endemic în Pakistan, Afghanistan și Nigeria, dar atacurile asupra campaniilor de vaccinare din Pakistan au avut ca rezultat exportare virusului dincolo de graniţe.

Siria este una din ţările care a fost infectată de Pakistan. Acest lucru este înrăutăţit de starea de război civil din Siria care, printre altele, are ca rezultat un număr mare de refugiaţi, care pot duce mai departe virusul. De la începutul anului 2013, o medie de 6.000 de sirieni au părăsit zilnic ţara, mai mult de 1,8 milioane de sirieni fiind înregistraţi oficial ca refugiaţi. O mare parte dintre ei fug în Irak, Iordania, Turcia și Liban. Iar Organizaţia Save the Children a remarcat o creștere abruptă în numărul de imigranţi care vin pe mare în Italia, peste 10.000 de sirieni.

Ce se poate face

Ca măsură împotriva răspândirii virusului, Pakistanul va organiza puncte de imunizare la toate aeroporturile internaţionale de pe teritoriul ţării. „Măsurile speciale vor include organizare de ghișee de imunizare obligatorii în toate aeroporturile, graniţele și porturile navale”, a declarat Sajid Ali Shah, purtătorul de cuvânt la prim-ministrului pentru Dawn. OMS a apelat la conducerile din Camerun și Siria să ia măsuri asemănătoare, ca rezidenţii și vizitatorii pe termen lung să fie vaccinaţi cu cel puţin 4 săptămâni înainte de a ieși din ţară. De asemenea, în cazul călătoriilor urgente se recomandă administrarea unei doze de vaccine înainte de plecare, iar călătorii vor avea certificate care să dovedească că au fost imunizaţi.