Studiu OMS relevă importanţa artei pentru o sănătate de fier

146

Implicarea în activităţi artistice de la o vârstă fragedă poate reduce inegalităţile sociale și încurajează comportamentele sănătoase, potrivit unui nou raport UCL și OMS.

Studiul, publicat ieri, este în prezent cea mai amplă metaanaliză privind beneficiile artei asupra sănătăţii. Cercetarea a trecut în revistă peste 3.000 de studii și subliniază importanţa implicării sectorului artelor în furnizarea de politici de sănătate în toate ţările din regiunea europeană a OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii).

Autorul principal, dr. Daisy Fancourt (profesor-asociat de psihobiologie și epidemiologie în cadrul Departamentul de Epidemiologie și Îngrijire a Sănătăţii, la UCL – University College London), a explicat că „o mare parte din cercetările din acest domeniu s-au concentrat pe rolul artelor în tratarea bolilor”, însă cercetarea de faţă arată și că „implicarea în artă poate influenţa factori sociali determinanţi pentru sănătate, îmbunătăţind coeziunea socială și reducând nedreptăţile și inegalităţile sociale. În mod categoric, artele pot contribui la prevenirea bolilor și atingerea unei sănătăţi optime.”

În ceea ce privește tratamentele, s-a constatat că artele reduc markerii psihologici și biologici ai stresului și îmbunătăţesc răspunsul imun. La persoanele cu tulburări ale dezvoltării neuronale, cu boli neurologice sau boli netransmisibile (inclusiv cancer, afecţiuni respiratorii și afecţiuni cardiovasculare), s-a constatat că implicarea în domeniul artei îmbunătăţește sănătatea mintală și funcţia fizică.

Raportul arată și că artele pot îmbunătăţi cooperarea dintre pacient și furnizorul de asistenţă medicală primară. S-a constatat, de exemplu, că prezenţa unor elemente de artă vizuală pe pereţii sălilor de operaţie reduce anxietatea pacientului și că muzica liniștitoare în cabinetele unde au loc operaţii stomatologice poate reduce frica, tensiunea arterială și nivelul hormonilor de stres.

„Pe lângă faptul că ajută pacienţii să-și recupereze sănătatea sau să-și gestioneze mai bine boala, vedem că implicarea în arte are beneficii pozitive semnificative pentru sănătate, încă de la o vârstă fragedă. Artele au un rol important în primii ani de viaţă, așa cum au pe parcursul întregii noastre vieţi. În acest studiu, am constatat că există numeroase programe exemplare care au ajutat în mod special copiii mai vulnerabili să își gestioneze anxietatea și agresivitatea. Implicarea celor mici în activităţi artistice le-a crescut rata de prezenţă la școală și stima de sine”, a precizat dr. Fancourt.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că programele muzicale comunitare, la scară largă, desfășurate cu copii dintr-un mediu violent le îmbunătăţesc acestora autocontrolul și reduc problemele de comportament.

Cercetătorii spun că, din studiul lor, pot fi desprinse cu ușurinţă mai multe recomandări pentru elaborarea politicilor publice. Aceste politici ar trebui să includă accesul comunităţilor la artă, prin integrarea organizaţiilor artistice în strategiile de îmbunătăţire a sănătăţii comunităţilor.

Dr. Piroska Östlin, director OMS pentru Europa (ad interim), a declarat că „integrarea artei în viaţa oamenilor prin activităţi precum dansul, cântatul și mersul la muzee și concerte oferă o dimensiune suplimentară modului în care le putem îmbunătăţi sănătatea fizică și mintală. Exemplele citate în acest raport OMS de ultimă generaţie arată modalităţi prin care artele pot fi un răspuns la provocări «malefice» sau complexe de sănătate, precum diabetul, obezitatea și tulburările psihice. (…) Sunt soluţii pe care practica medicală comună nu le-a putut aborda eficient până acum.”