Virusul Zika, o ameninţare globală?

1660

Virusul Zika reprezintă o urgenţă privind sănătatea publică la nivel global și necesită o reacţie rapidă, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Motive de alertă sunt suficiente, virusul părând a fi de necontrolat.

Anunţul vine la scurt timp după ce mai mulţi oameni de știinţă americani au formulat un apel către OMS în care solicită acţiuni urgente de combatere a virusului Zika, despre care spun că are „un potenţial pandemic exploziv”.

În acest context, OMS a stabilit că virusul este urgenţă medicală mondială, fiind în aceeaşi categorie cu Ebola. După ce primul caz de infectare cu Zika a fost raportat în Brazilia în mai 2015, virusul a continuat să se extindă, alertând lumea medicală. Zika s-a răspândit în peste 20 de ţări de pe continentul american. Chile şi Canada erau, potrivit experţilor, singurele ţări de pe continent în care virusul Zika nu pătrunsese. Însă recent, un prim caz de infectare a fost înregistrat în Chile, la un bărbat revenit din Columbia, unde epidemia continuă să se extindă.

OMS avertiza încă de săptămâna trecută că virusul Zika, transmis în principal de ţânţari, se propagă „în mod exploziv”  în America de Sud, unde în 2016 s-ar putea înmulţi la 3, 4 milioane de oameni. „Este vorba de un eveniment extraordinar, care necesită o reacţie coordonată”, a declarat Margaret Chan, directorul general al OMS, precizând că prioritatea o reprezintă protejarea femeilor însărcinate şi ţinerea sub control a ţânţarilor.

Alerta este crescută nu doar pentru americani, în condiţiile în care virusul a pătruns deja și în Europa. Mai nou, și Irlanda are probleme, fiind detectate două persoane care obişnuiau să călătorească într-o ţară afectată de această infecţie transmisă de ţânţari. „Constatarea unor cazuri de infectare cu virusul Zika în Irlanda nu este un eveniment neaşteptat, în condiţiile în care multe alte ţări europene au raportat îmbolnăviri în urma deplasărilor în zonele afectate”, se menţionează într-o declaraţie a Biroului Executiv pentru Servicii de Sănătate din Irlanda.

În timp ce experţii vorbesc despre căutarea unui vaccin, alţii simt nevoia să empatizeze în maniere specifice. Este cazul constructorului auto Tata Motors, din India, care deţine și mărcile Jaguar și Land Rover. Acesta a retras numele „Zica” dat uneia dintre mașinile sale prezentate la târgul auto din New Delhi, ca urmare a epidemiei virusului Zika, citează Agerpres.