Vitamina D și omega 3, aliaţi împotriva bolii Alzheimer

335

Vitamina D şi acidul docohexaenoic (DHA), tip omega 3 îmbunătăţesc capacitatea sistemului imunologic de a elimina plăcile amiloide care se formează pe creierul celor care suferă de boala Alzheimer, conform studiului publicat în revista Journal of Alzheimer Disease.

Cercetătorii de la Universitatea din California (SUA) au descoperit activitatea acestor substanţe, care controlează procesul de inflamare şi de eliminare a amiloidului, component al plăcilor senile. Pentru a ajunge la aceste rezultate, au izolat macrofagele – celule care curăţă reziduurile din creier şi din alte părţi ale organismului – din mostrele de sânge ale unor bolnavi de Alzheimer şi le-au adăugat substanţa amiloid, care formează plăcile. După o zi, au adăugat vitamina D3 şi DHA şi au analizat efectul acestora asupra inflamaţiei şi absorbţiei de amiloid. Au observat că aceste substanţe ajutau macrofagele să „înghită" amiloidul şi să stopeze efectele acestuia, notează revista Muy Interesante .

De asemenea, studiul a condus la împărţirea pacienţilor în două grupe, după tipul genelor inflamatorii, determinând mai departe cantităţile de vitamina D și de DHA care vor fi administrate pacienţilor, în funcţie de categoria în care se află. Cercetătorii s-au arătat optimiști că aceste rezultate sunt doar un prim pas pentru a înţelege cum şi la ce pacienţi vor funcţiona mai bine.