Bonurile fiscale pot duce la cancer

12

Un studiu publicat de trei organizaţii non-profit americane a arătat că bonurile caselor de marcat şi bancnotele conţin un nivel ridicat de Bisphenol A, o substanţă extrem de nocivă.

Potrivit unei cercetări efectuate de specialişti afiliaţi organizaţiilor americane Safer Chemicals, Healthy Families şi Washingon Toxics Coalition, bonurile caselor de marcat, care folosesc imprimarea pe role de hârtie termică, sunt acoperite cu o cantitate mare de Bisphenol A (BPA). Despre această substanţă se ştie că poate creşte riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer şi poate favoriza obezitatea şi pubertatea precoce.

"Întrucât în hârtia termală substanţa BPA este prezentă într-un strat pulverulent, presupunem că aceasta poate fi uşor transferată de la chitanţe la alte obiecte", spune studiul, condus de Erika Schreder, cercetător în cadrul Washington Toxics Coalition. Potrivit studiului, atingerea timp de 10 secunde a chitanţei transferă aproximativ 2,5 miligrame de substanţe pe degete. Cantitatea creşte de 15 ori în cazul frecării bonului. De pe degete substanţa se poate transfera, cu uşurinţă pe bancnote. Nu mai puţin de 21 din 22 de bancnote analizate în cadrul studiului prezentau urme de BPA.

Luna trecută, Uniunea Europeană a intezis folosirea BPA în fabricarea biberoanelor. Canada aplicase anterior aceeaşi interdicţie, ca urmare a unor teste care au indicat că substanţa poate afecta dezvoltarea sistemului nervos. Deutsche Welle scrie că BPA mai este întâlnit în compoziţia carcaselor telefoanelor mobile, a computerelor, a barelor de protecţie ale autoturismelor şi a multor altor produse de larg consum.