Câinii ar putea detecta cancerul ovarian

115

În dorinţa de a găsi o metodă prin care cancerul ovarian să fie mai repede detectat, oamenii de ştiinţă de la University of Pennsylvania's Working Dog Center au încercat să vadă dacă câinii ar putea „mirosi" şi identifica acest tip de cancer.

În dorinţa de a găsi o metodă prin care cancerul de ovare să fie mai repede detectat, oamenii de ştiinţă de la University of Pennsylvania's Working Dog Center au încercat să vadă dacă câinii ar putea „mirosi" şi identifica acest tip de cancer.

De obicei, cancerul de ovare are o mortalitate ridicată, deoarece este greu de detectat în fazele incipiente. Așadar cercetătorii au dezvoltat un sistem prin care, folosind sânge şi ţesut donate de către paciente, au antrenat câinii să miroasă compoziţia care indica prezenţa cancerului de ovare. Dacă această metodă reuşeşte, cercetătorii ar putea crea un senzor electronic care să identifice acelaşi miros şi prin urmare, cancerul, notează news.yahoo.com.

Mai bine de 20.000 de americance sunt diagnosticate cu cancer ovarian  în fiecare an. Dacă acesta este detectat în primele faze, şansele de supravieţuire sunt de 90%, însă acest lucru se întâmplă destul de rar, deoarece simptomele sale sunt generice (creştere în greutate, constipaţie). 70% dintre cazuri sunt detectate când cancerul deja este răspândit, lucru care reduce şansa de supravieţuire la 40%.

Alte studii anterioare acestuia au arătat că în fazele incipiente ale cancerului, mirosul corporal se modifică. Mai multe studii anterioare au arătat capacitatea unor rase de câini de a „mirosi” anumite tipuri de cancer, precum cel de stomac și cel de vezică urinară.