Campanie VIDEO: Sfaturi de la oameni distruși de fumat

170

O campanie guvernamentală anti-fumat ce se va derula în lunile aprilie-iunie în SUA conţine sfaturi de la foști fumători afectaţi de tutun. Unii dintre ei au suferit de paralizie, amputarea unor membre, atacuri de inimă sau operaţii la plămâni, scrie USA Today.

Bill a suferit o operaţie pe cord, i-a cedat un rinichi, i-a fost amputat un picior și a pierdut vederea la unul din ochi din cauza fumatului. Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, oferă un pont: „Faceţi o listă. În capul ei puneţi oamenii pe care îi iubiţi cel mai mult. Mai jos treceţi ochii, picioarele, rinichii și inima dumneavoastră. Apoi tăiaţi cu o linie lucrurile la care vă simţiţi ok să renunţaţi ca să puteţi fuma în schimb."

Terrie Hall, în vârstă de 52 de ani, a început să fumeze când avea 17 ani, pentru că se simţea exclusă din grupul ei de prieteni. În timp a ajuns să fumeze două pachete pe zi, iar la 40 de ani a fost diagnosticată cu cancer de gât. Medicii i-au scos laringele, așa că acum vorbește cu o voce groasă și aspră, emisă de un dispozitiv hands-free instalat într-o gaură din gâtul ei.

„Mă simţeam exclusă pentru că nu făceam ce făceau ei. Nu fumam. Nu ieșeam cu ei", își amintește Hall. Pentru că era sportivă, nu-i era permis accesul în zona de fumători. „Cu toate astea, mă furișam ca să fiu împreună cu prietenii mei", spune ea. „Astăzi, nu mai sunt prietenă cu nici unul dintre ei", adaugă Hall. Deși prietenii au dispărut cu timpul, cancerul nu. A fost diagnosticată de 12 ori cu diferite forme de cancer, în special la cap, gât și plămâni. Și-a pierdut dinţii și corzile vocale. Poartă perucă, pentru că încă face chimioterapie.

„Aceste reclame salvează vieţi, la propriu", afirmă Tom Frieden, director al Centrului pentru Controlul și Prevenţia Bolilor dn SUA, care derulează campania. El menţionează că aceasta este a doua etapă a unei campanii care a început primăvara trecută, și care a avut un succes extraordinar, întrucât numărul celor care au sunat pe linia gratuită destinată celor care doresc să renunţe la fumat s-a dublat.